Samospráva

Mesto vlani hospodárilo s prebytkom: Najviac peňazí išlo do rekonštrukcie na Dubníku

Výsledok hospodárenia mesta Humenné v roku 2019 po vylúčení účelovo určených prostriedkov predstavuje prebytok vo výške 1 352 148 eur.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vlani hospodárilo s prebytkom: Najviac peňazí išlo do rekonštrukcie na Dubníku
Zdroj: Dnes24.sk

Ako pre TASR potvrdila vedúca ekonomického oddelenia mestského úradu Ivana Jenčíková, rovnako ako vlani poputuje do rezervného fondu a bude slúžiť i na krytie kapitálových výdavkov. Vlani samospráva podobným spôsobom zveľadila svoj majetok takmer o 3,3 milióna eur.

Ako vyplýva zo záverečného účtu mesta, najvyššiu položku v kapitálových investíciách predstavovalo financovanie projektu zariadenia pre seniorov v lokalite Dubník, na ktorý samospráva vlani vynaložila viac ako 680 000 eur a ktorého ukončenie sa predpokladá v tomto roku. Druhou najnákladnejšou investičnou akciou bola realizácia tréningového ihriska s umelou trávou na futbalovom štadióne.

Z celkového rozpočtu viac ako 490 000 eur predstavovalo 100 000 eur z Prešovského samosprávneho kra­ja.

Tretia najvyššia suma finančných prostriedkov smerovala v roku 2019 v Humennom do rekonštrukcie a modernizácie chodníkov a miestnych komunikácií. Mesto tiež vlani postavilo prevažnú časť komunitného centra, zvýšilo kapacitu materskej školy Dargovských hrdinov či zakúpilo vozidlo na dobudovanie systému triedeného zberu a odvoz komunálneho odpadu. Humenská samospráva si pri financovaní investičných projektov pomohla aj úverom vo výške viac ako 770 000 eur.

Z bežného rozpočtu putovalo okrem školstva najviac financií do sociálnej oblasti, a to v sume takmer 892.000 eur. Na podporu kultúrnych, športových a iných spoločenských aktivít rozdala vlani humenská samospráva v rámci dotácií bezmála 390 000 eur, na vykrytie straty MHD vynaložila viac ako 250 000 eur. Prebytok v oblasti školstva vo výške 0,4 milióna eur pripisuje Jenčíková najmä rozdielu v položke „obedy zadarmo“ v sume 150 000 eur.

„Robilo sa to prvýkrát. Ukázalo sa, že počet detí, s ktorými sme pri odbere obedov počítali, sa s realitou nezhodoval, deti do škôl nenastúpili alebo počas roka chýbali. A keďže máme v meste deväť škôl, takto sa to nakumulovalo,“ vysvetlila.

Zadlženosť mesta Humenné k 31. decembru 2019 predstavuje 15,10 percenta.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM