Správy Samospráva

Mesto si od rekonštrukcie škôlky na Partizánskej ulici sľubuje 70 % úsporu energií

Mesto Humenné plánuje začať s jednou z najväčších rekonštrukcií materských škôl (MŠ) počas prichádzajúcej jari.

Ilustračný obrázok k článku Mesto si od rekonštrukcie škôlky na Partizánskej ulici sľubuje 70 % úsporu energií
Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedol vedúci odboru koncepcie a rozvoja mesta mestského úradu Miroslav Turčan, investičná akcia, na ktorú samospráva získala dotáciu vo výške takmer 950 000 eur, by mala znížiť energetické náklady na prevádzku MŠ na Partizánskej ulici o 70 percent.

„Už podľa názvu projektu ide o kompletnú rekonštrukciu obvodového plášťa, výmenu okenných a dverných konštrukcií. Budú tam tiež nové rekuperačné jednotky na efektívne využívanie systému vykurovania, rekonštrukcia interiérového osvetlenia, ohrevu teplej úžitkovej vody,“ vymenoval Turčan práce, ktoré má projekt zahŕňať s tým, že vo všeobecnosti má priniesť celkové zlepšenie tepelnotechnických, technologických, hygienických a funkčných vlastností oboch budov predškolského zariadenia.

Ako doplnil, cieľom nákladného projektu je, v súlade s energetickým auditom, ktorý predchádzal vypracovaniu projektovej dokumentácie, znížiť energetickú náročnosť MŠ o 70 až 74 percent. „Mesto musí zámer naplniť, a potom päť rokov energetickú náročnosť budov monitorovať,“ vysvetlil Turčan podmienky projektu.

Poskytovateľom finančných prostriedkov je Slovenská inovačná a energetická agentúra.

Ako Turčan dodal, vo verejnom obstarávaní uspel uchádzač, ktorému sa predpokladaný rozpočet podarilo znížiť. Zo zmluvy o dielo zverejnenej na stránke mesta vyplýva, že je ním humenská spoločnosť Chemkostav HSV.

Podľa projektovej dokumentácie vyčíslila investičnú akciu na 827 994,14 eura. Spolufinancovanie mesta bude predstavovať päť percent z výslednej sumy.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM