Správy Samospráva

Mesto Humenné sa stane výlučným vlastníkom HES-ky: Podiel Chemesu kúpi za 1 000 000 eur

Mesto Humenné urobilo v podobe hlasovania poslancov prvý krok k získaniu výlučného vlastníctva Humenskej energetickej spoločnosti (HES).

Ilustračný obrázok k článku Mesto Humenné sa stane výlučným vlastníkom HES-ky: Podiel Chemesu kúpi za 1 000 000 eur
Zdroj: Pixabay.com

Odkúpenie 67-percentného podielu od spoločnosti Chemes za 1 000 000 eur v piatich splátkach odsúhlasilo 15 z 21 mestských poslancov počas zasadnutia mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutočnilo za prísnych hygienických opatrení.

Ako sa pre médiá vyjadril primátor mesta Miloš Meričko, otázkou distribúcie tepla sa samospráva začala intenzívne venovať v septembri 2019, keď pre tento účel zriadili komisiu. Aj keď sa odkúpenie väčšinového podielu javilo podľa neho ako najvhodnejšie riešenie už začiatkom roka, otáznou ostávala cena.

„Ten jeden milión nám zabezpečuje nielen odkúpenie samotného podielu, ale s tým aj investičné akcie, ktoré boli v priebehu tých posledných rokov, keď HES do našich rozvodov investovala, čiže kupujeme aj to. Kupujeme aj softvér, kupujeme aj iný hmotný majetok, čiže tá všeobecná hodnota, myslím, je viac ako 1 300 000 eur,“ zhodnotil výsledok Meričko s tým, že 100-percentné vlastníctvo energetickej spoločnosti zároveň samospráve v novom programovom období umožní uchádzať sa o čerpanie finančných prostriedkov na modernizáciu tepelnej infraštruktúry, keďže z vlastných zdrojov by ju zabezpečiť nedokázala.

Zmluva s HES zaručujúca dodávku tepla končí v decembri tohto roka, doterajší väčšinový vlastník spoločnosť Chemes zároveň vedie s mestom súdne spory. Nadobudnutie výlučného vlastníctva HES bude zároveň predstavovať oslobodenie sa od týchto sporov.

Poslednou výhodou, ktorú výlučné vlastníctvo HES pre mesto predstavuje, je podľa Merička to, že medzi výrobcom tepla a mestom už nebude medzičlánok. V budúcej zmluve o dodávkach tepla sa má Chemes zaviazať k predaju tepla za cenu o 2,5 % nižšiu, než ju bude stanovovať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM