Veronika Hunyadiová Správy

Materská škola Lesná sa mala zrušiť. Nakoniec je všetko inak

V MŠ Lesná je dlhodobo prihlásených málo detí a náklady na prevádzku sú veľmi vysoké.

Ilustračný obrázok k článku Materská škola Lesná sa mala zrušiť. Nakoniec je všetko inak
Zdroj: Mesto Humenné

Poslanci mestského zastupiteľstva na stredajšom (10. 3.) zasadnutí diskutovali o návrhu racionalizačných opatrení materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Potreba racionalizácie Materskej školy Lesná je dlhodobou témou a súvisí s nízkym počtom detí v škôlke.

Analýza stavu školstva v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta na to upozornila ešte v júni 2019. V aktuálnom školskom roku je zapísaných 11 škôlkarov v jednotriedke. Zamestnaná je riaditeľka, učiteľka a upratovačka. Ekonomicky najvýhodnejším riešením sa javilo jej vyradenie zo siete škôl, keďže každoročne dochádza k zvyšovaniu nákladov nevyhnutných na zabezpečenie prevádzky. Náklady na jedno dieťa za rok 2020 boli v MŠ Lesná 4 320 eur.

Škôlka ostáva

Vzdelávací proces detí by bol zabezpečený v iných mestských materských školách. „K znižovaniu počtu zamestnancov, respektíve k prepúšťaniu by nedošlo. Miesto by mali v ďalších našich materských školách,„ vysvetlila viceprimátorka Mária Cehelská. „Napríklad vlani, keď sa znížil počet tried o jednu v materských školách Třebíčska a Tyršova, nastal pokles zamestnancov len prirodzeným úbytkom, a to odchodom do dôchodku,“ dodala prednostka Mestského úradu Valéria Kurťáková.

Racionalizačné opatrenie napokon nezískalo potrebnú väčšinu poslancov a k vyradeniu MŠ Lesná k 31. augusta 2021 tak nedôjde.

Z prítomných 19 poslancov hlasovalo za návrh šesť poslancov, ďalší šiesti boli proti a sedem poslancov sa zdržalo.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM