Rôzne

Ľudka z neďalekej dedinky to zobrala vo veľkom: Vianočné oblátky zo 40 kíl múky! FOTO

So štedrovečerným stolom sú na Slovensku neodmysliteľne späté vianočné oblátky. Ich pečeniu sa doma venuje Ľudmila Róková z Bánoviec nad Ondavou (okr. Michalovce). Tento rok sa jej ich podarilo napiecť takmer 10 000 oblátok!

Ilustračný obrázok k článku Ľudka z neďalekej dedinky to zobrala vo veľkom: Vianočné oblátky zo 40 kíl múky! FOTO
Zdroj: TASR

„Je to taký môj koníček, nie je to ťažká práca. Urobím si jednu dávku na deň tak, že rozmiešam jeden kilogram múky, dva litre vody, osolím to trošku, pocukrujem, pridám trošku oleja, rozmiešam. Cesto musím nechať odstáť, niekedy tri hodinky, niekedy celú noc,“ opísala postup.

Z jednej dávky sa jej podarí napiecť aj 250 oblátok. Kým sa jedna oblátka pečie, už upečenú upravuje strihaním. Z hotových domácich výrobkov rozdáva svojej rodine, kamarátkam či známym. Krehké a chrumkavé symboly tohto obdobia zdobí vianočný motív – Panna Mária s Ježiškom. Aj takto sa dá podľa Ľudmily Rókovej pripomenúť čas narodenia Ježiša Krista. „Viem z počutia, že ľudia sa z nich tešia, aj im chutia. Mám radosť, keď viem, že niekto bude mať aj tieto oblátky na vianočnom stole k večeri,“ hovorí.

Môže vás zaujímať:

Zaujímavosti z dedinky neďaleko Michaloviec, o ktorých vie málokto: Čo ju spája s Pavlom Horovom?

Pečením oblátok si Ľudka Roková spríjemňuje čas
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM