Ondrej Petričko Rôzne

Letná turistická sezóna sa blíži: Hygienici si v júni posvietia na kvalitu zemplínskych vôd

V nadchádzajúcich dňoch si hygienici posvietia na kvalitu vôd prírodných kúpalísk a bazénov na území Zemplína. Rozboru podrobia Zemplínsku šíravu, Vinianske jazero, Domašu, aj kúpalisko v Snine.

Ilustračný obrázok k článku Letná turistická sezóna sa blíži: Hygienici si v júni posvietia na kvalitu zemplínskych vôd
Zdroj: Webnoviny.sk

Kvalitu vôd prírodných kúpalísk a bazénov pred nadchádzajúcou letnou sezónou budú skúmať v týchto dňoch hygienici aj na území Zemplína. „Obce, ktoré prevádzkujú strediská na Zemplínskej šírave nám už adresovali objednávky na rozbory vôd. Prvé odbery by sme mali realizovať 11. júna tohto roka,“ prezradila riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach Jana Stašková.

Urobiť rozbor vody je dôležité

Voda z plôch vymedzených na kúpanie je podrobovaná rozborom pred začatím a potom pravidelne aj počas sezóny. „Vzorky budeme odoberať v dvojtýždňových intervaloch v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru,“ priblížila Stašková.

V tejto súvislosti sa na nadchádzajúcu letnú turistickú sezónu pripravuje aj biokúpalisko v meste Snina, ktoré prevádzkuje miestna samospráva. „Rozbor vody si v tomto prípade zabezpečí pred sezónou prevádzkovateľ prostredníctvom laboratórií RÚVZ v Prešove vo vlastnej réžii, keďže nejde o vyhlásenú prírodnú kúpaciu oblasť akými sú napríklad Zemplínska šírava, Domaša či Vinianske jazero,“ uviedol Miroslav Veliký z pobočky RÚVZ v Humennom. Ako dodal, v Humenskom obvode bude v blízkom čase podrobená skúmaniu okrem biokúpaliska v rekreačnej oblasti Rybníky aj voda z kúpalísk v obci Zemplínske Hámre a v meste Humenné.

Hygienici podrobia analýze aj vodu z viacerých stredísk vodárenskej nádrže Domaša, ktorá zápasila počas uplynulej sezóny s nedostatkom vody. Zníženie odtoku z priehrady ako aj zrážky sa v uplynulých mesiacoch postarali o to, že výška vodnej hladiny je v súčasnosti na primeranej úrovni. „Zatiaľ sme tam rozbory nerealizovali, začne sa tak približne v polovici júna, aby boli výsledky k dispozícii ešte pred 1. júlom, keď sa na Domaši začne kúpacia sezóna,“ povedal Štefan Kuruc z RÚVZ so sídlom vo Vranove nad Topľou.

Pravidelný monitoring vôd určených na kúpanie je podľa hygienikov nevyhnutný. V kúpaliskách sa totiž môžu vyskytovať cyanobaktérie tvoriace vodný kvet, alebo aj črevné enterokoky, ktoré môžu v prípade prekročenia nadlimitnej hranice spôsobovať ľuďom vážne zdravotné problémy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM