Samospráva

Kto bude dohliadať nad hospodárením mesta? V Humennom prebehne voľba kontrolóra

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Humennom schválilo vyhlásenie voľby hlavného kontrolóra mesta na roky 2014 až 2020. Súčasnej kontrolórke Jane Čandovej končí šesťročné funkčné obdobie 27. marca.

Ilustračný obrázok k článku Kto bude dohliadať nad hospodárením mesta? V Humennom prebehne voľba kontrolóra
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa zákona o obecnom zriadení hlavného kontrolóra volí a odvoláva MsZ. Svoju činnosť vykonáva nezávisle a nestranne v súlade so základnými pravidlami kontrolnej činnosti, o ktorých hovorí zákon číslo 502/2001 o finančnej kontrole a vnútornom audite.

Hlavný kontrolór mesta Humenné sa bude voliť 24. marca tohto roka. MsZ v pondelok poverilo primátorku mesta, aby podmienky na obsadenie spomínanej funkcie zverejnila na úradnej tabuli Mestského úradu, na webovej stránke mesta a v teletexte Humenskej televízie, v termíne najmenej 40 dní pred dňom konania volieb, to jest 11. februára 2014.

Kontrolór mesta dohliada nad zákonnosťou či efektívnosťou pri hospodárení a nakladaní s majetkom samosprávy, ako aj s majetkom, ktorý užíva podľa osobitných predpisov. Kontroluje zároveň príjmy, výdavky a finančné operácie mesta, vybavovanie sťažností a petícií, dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov vrátane nariadení mesta, plnenie uznesení MsZ a ďalších úloh radnice a mestských organizácií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM