Krimi

Kráľ Zemplína a jeho silné slová sudcovi: 100 000 za jeden rok? Takto ich zarobím v base

Krá Zemplína a veľkopodnikateľ Mikuláš Vareha, ktorého súd poslal za mreže na 11 rokov, si po novom odsedí o rok viac. Dôvodom je nezaplatený peňažný trest vo výške 100 000 eur. Podľa jeho vlastných slov by bol blázon, keby ich zaplatil.

Ilustračný obrázok k článku Kráľ Zemplína a jeho silné slová sudcovi: 100 000 za jeden rok? Takto ich zarobím v base
Zdroj: TASR

Rozhodol o tom v pondelok na verejnom zasadnutí senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý mu nariadil výkon náhradného trestu v dĺžke jeden rok za to, že nezaplatil peňažný trest vo výške 100 000 eur. Vareha s tým súhlasil a konštatoval, že „by bol blázon, keby ho zaplatil“.

Rozsudok ŠTS, že Vareha, médiami často označovaný ako kráľ Zemplína, si za spáchanie pokračujúcich trestných činov krátenia a neodvedenia daní a poistného v kauze obchodovania s lykožrútom a euroočkami, odpyká vo väzení 11 rokov, vlani vo februári potvrdil aj Najvyšší súd SR, keď zamietol jeho odvolanie. Súčasťou verdiktu bol i peňažný trest vo výške 100 000 eur.

„Jedenásť alebo dvanásť rokov? Pred sebou mám ešte dovolanie. Pán sudca, jeden rok v base si odsedím, odležím. Kto vám dá za jeden rok 100 000 eur? Takto ich zarobím v base,“ reagoval na súde Vareha.

Ako dodal, spočiatku chcel peňažný trest aj zaplatiť, ale má zablokované všetky firemné účty a na nich údajne 4,6 milióna eur. „Teraz už nemám záujem zaplatiť, 100.000 eur je veľká položka. Keď vyjdem von z basy, budem môcť podnikať,“ rozhovoril sa pred senátom odsúdený. Avizoval tiež, že na viacerých daňových pracovníkov podal alebo podáva trestné oznámenie vrátane prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry za zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Obžaloba Varehu vinila z fiktívnych obchodov medzi jeho firmami, ktorými mal štát poškodiť o 58,1 milióna eur. Zemplínsky veľkopodnikateľ figuroval ako konateľ a spoločník v 77 firmách a 11 z nich medzi sebou nakupovalo a predávalo štepné púčiky jabloní a lykožrúty v obrovskom objeme – vyše 55 miliónov euroočiek (štepov) a vyše 414 miliónov kusov lykožrútov.

V čase súdneho procesu Vareha presviedčal senát, že lykožrút nie je škodca, ale biologické krmivo. Kŕmili vraj nimi bažanty, pštrosy a ryby. Prokurátor argumentoval, že „také množstvá sa u nás ani nevyskytujú a sú neobchodovateľné“. Tvrdil tiež, že k žiadnemu biznisu reálne nedošlo, iba papierovo. Vareha svoju vinu popieral. Keď ho dnes odvádzali zo súdnej siene, špeciálnemu prokurátorovi adresoval slová: „Bitku ste vyhrali, všetka česť a chvála vám, ale vojnu ste ešte nevyhrali.“

„Vzhľadom aj na vyjadrenie odsúdeného Varehu, keďže nechcel zaplatiť peňažný trest, boli splnené podmienky na to, aby došlo k premene náhradného trestu,“ reagoval po rozhodnutí prokurátor.

Na snímke: Mikuláš Vareha

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM