Aktualizované Krimi

Krajský súd rozhodol o vydávacej väzbe pre talianskeho podnikateľa Antonina V.

Krajský súd v Košiciach rozhodol v piatok o zmene väzby pre talianskeho podnikateľa Antonina V. z predbežnej na vydávaciu.

Ilustračný obrázok k článku Krajský súd rozhodol o vydávacej väzbe pre talianskeho podnikateľa Antonina V.
Zdroj: TASR

V Taliansku je Antonino V. trestne stíhaný a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz.

„Krajský súd v Košiciach zistil splnenie zákonných podmienok na vzatie Antonina V. do vydávacej väzby, pretože dôvody väzby u menovaného kontinuálne pretrvávajú od momentu jeho vzatia do predbežnej väzby. Aj v tomto štádiu trestného konania je nevyhnutné zabezpečiť prítomnosť menovaného na územní Slovenskej republiky, aby nedošlo k zmareniu účelu tohto konania o európskom zatýkacom rozkaze,“ uviedla pre novinárov hovorkyňa krajského súdu Anna Pančurová. Vydávacia väzba začína plynúť od piatka.

Ďalší procesný proces je v rukách krajskej prokuratúry. V prípade európskeho zatýkacieho rozkazu na Antonina V. bude po piatkovom rozhodnutí Krajského súdu v Košiciach o jeho vzatí do vydávajúcej väzby prebiehať predbežné vyšetrovanie prokurátora. „V rámci neho sa budú vykonávať úkony rozhodujúce pre to, či bude osoba vydaná,“ uviedol hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko.

Prokurátor vykoná výsluch, v rámci ktorého bude zisťovať aj to, či obvinený s vydaním do Talianska súhlasí. „Ak by tomu tak bolo, bude o vydaní rozhodovať prokurátor. Ak obvinený s vydaním súhlasiť nebude, budeme súdu predkladať návrh na vykonanie európskeho zatýkacieho rozkazu spolu s ďalšími potrebnými dokumentmi. O tom, či je vydanie prípustné, by rozhodoval Krajský súd,“ konštatoval Filičko.

„Súd rozhodol o vydávacej väzbe a môj klient reagoval tak, že sa vzdal práva sťažnosti,“ povedal novinárom právny zástupca obvineného Jaroslav Hamza. Rozhodnutie je právoplatné. Podľa vyjadrenia Jaroslava Hamzu s vydaním do Talianska jeho klient súhlasí. Kedy bude Antonino V. vydaný do Talianska, závisí podľa neho od viacerých okolností. K obvineniam sa nevyjadroval.

Rozhodnutie padlo na neverejnom zasadnutí a sprevádzali ho prísne bezpečnostné opatrenia. Antonina V. predviedli a odviedli do pojednávacej miestnosti tzv. kukláči netradične bočným vchodom. Novinári, ktorí boli na chodbe, ho tak mohli vidieť len priamo v miestnosti, do ktorej mali prístup na chvíľu pred začiatkom zasadnutia. Rozhodnutím súd vyhovel návrhu košickej krajskej prokuratúry, ktorá predložila originál európskeho zatýkacieho rozkazu a ďalšie potrebné listiny. Antonino V. žijúci na východnom Slovensku je vo väzbe od 13. marca, keď ho zadržala slovenská polícia. Krajský súd v Košiciach rozhodol najprv o jeho vzatí do predbežnej väzby, voči čomu podal Antonino V. sťažnosť, ktorú Najvyšší súd SR 12. apríla zamietol.

Hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko 14. marca tohto roku uviedol, že Antonino V. je v Taliansku stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami. Podľa obvinenia sa spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky.

„Európsky zatýkací rozkaz bol rozšírený o ďalší skutok spočívajúci v páchaní trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti,“ uviedol Milan Filičko dňa 9. apríla. Účelom vydávacej väzby je podľa neho zabezpečenie prítomnosti vyžiadanej osoby a zabránenie, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM