Rôzne Správy

Koronavírus zrušil aj žabie taxi. Do rybníkov budú po 15-tich rokoch putovať po vlastných

Ochranári v minulosti realizovali žabie taxi s cieľom zabrániť hromadnému úhynu obojživelníkov pod kolesami áut na ceste pretínajúcej ich migračný ťah.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus zrušil aj žabie taxi. Do rybníkov budú po 15-tich rokoch putovať po vlastných
Zdroj: TASR

Pravidelný ťah tisícok ropúch bradavičnatých v lokalite Brestovských rybníkov pri Humennom avizujú ochranári zo správy Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty (CHKO VK) na aktuálny týždeň.

Ako však v tejto súvislosti informovala environmentalistka správy Anna Macková, pre opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu sa tento rok budú musieť obojživelníky do vody dostať po 15-tich rokoch aktívneho prenosu po vlastných.

V snahe zabrániť hromadnému úhynu obojživelníkov pod kolesami áut na ceste pretínajúcej ich migračný ťah osádzali ochranári predchádzajúcich 15 rokov pozdĺž tejto komunikácie zábrany.

„Po minulé roky bol už v tomto čase dohodnutý predbežný harmonogram praktickej časti akcie žabie taxi pre školy. Tá spočívala v transfere obojživelníkov do rybníkov počas migrácie žiakmi prihlásených škôl,“ priblížila Macková s tým, že tento rok sa ochranári rozhodli z bezpečnostných dôvodov z akcie upustiť.

Dúfajú, že premávka po účelovej komunikácii, ktorú využívajú najmä návštevníci areálu rybníkov a tiež majitelia neďalekých chát, bude aj vďaka súčasnej situácii minimálna.

Ako však Macková vysvetlila, i obmedzený pohyb je pre obojživelníky ohrozením. Riešením by preto bolo uzatvorenie cesty na približne osem dní počas migrácie. „Počas dlhých rokov sa však správe CHKO VK uzatvorenie cesty nepodarilo,“ dodala.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM