Samospráva

Koniec Hotelovej akadémie v Humennom?! O jej osude rozhodnú krajskí poslanci

Návrh racionalizácie siete stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja, o ktorom budú v pondelok rokovať poslanci krajského zastupiteľstva, počíta aj so zrušením Hotelovej akadémie v Humennom.

Ilustračný obrázok k článku Koniec Hotelovej akadémie v Humennom?! O jej osude rozhodnú krajskí poslanci
Zdroj: Dnes24.sk

Študijné odbory Hotelovej akadémie v Humennom by od 1. septembra 2020 mali byť zaradené do zoznamu odborov Obchodnej akadémie (OA) v Humennom. Kraj tým chce dosiahnuť ekonomicky, personálne a odborne vybavenú strednú školu so zameraním na obchod, hotelierstvo a služby, ktorá je schopná zapájať sa do veľkých projektových výziev. Spolu s gymnáziom má tiež rozšírená obchodná akadémia vytvoriť stredoškolské mestečko, uvádza sa v návrhu racionalizácie. Dokument argumentuje aj úsporou finančných prostriedkov vo výške 100 000 eur ročne.

Riaditeľka školy Mariana Chudíková chápe, že je pre kraj neekonomické udržiavať dve stredné školy v dvoch, len čiastočne využívaných budovách. Uznáva, že presťahovanie hotelovej akadémie do budovy OA by prinieslo kraju úsporu finančných prostriedkov. S vyradením hotelovej akadémie zo siete škôl a jej zlúčením s obchodnou akadémiou však v žiadnom prípade nesúhlasí, uviedla. Ako hlavný uvádza opäť ekonomický dôvod.

Škola mala podľa jej slov schválený projekt ministerstva pôdohospodárstva s výškou nenávratného finančného príspevku takmer jedného milióna eur, ktorý by zhodnotil budovu a zmodernizoval vybavenie všetkých tried vrátane odborných učební. „Realizáciou tohto projektu by sme výrazne zvýšili kredit školy po odbornej stránke. Projekt sme museli vypovedať, momentálne beží výpovedná lehota,“ vysvetlila Chudíková.

Súčasťou hotelovej akadémie je aj školský internát, ktorý slúži žiakom z takmer všetkých stredných škôl v Humennom. Školská jedáleň poskytuje stravu nielen študentom ubytovaným v internáte, ale aj žiakom a pedagogickým aj nepedagogickým zamestnancom školy. „Zriaďovateľ svoje rozhodnutie presťahovať práve našu školu do priestorov OA odôvodňuje aj tým, že dôjde k vytvorenie akéhosi „študentského mestečka“. Bude tam pokope sídliť päť škôl, ktorým by sme my ako Hotelová akadémia mali zabezpečovať ubytovanie a stravovanie," uzavrela Chudíková.

AKTUALIZÁCIA: Info z rokovania krajských poslancov nájdete tu!

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

…Leto sa blíži a po Domaši by sa mala začať plaviť táto výletná loď. Už ste ju videli?

Obzrite si ju na fotkách: Táto výletná loď sa bude plaviť po Domaši
4
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM