Samospráva

Komunálne voľby už klopú na dvere: Akých primátorov zažilo Humenné od roku 1990?

Komunálne voľby sa už blížia. Tak ako každé štyri roky, aj tento rok si budeme voliť primátora nášho mesta. K volebným urnám sa vydáme v sobotu 15. novembra. Akých primátorov sme už doteraz zažili? Pripomeňte si to spolu s nami.

Ilustračný obrázok k článku Komunálne voľby už klopú na dvere: Akých primátorov zažilo Humenné od roku 1990?
Zdroj: Dnes24.sk

Prvé voľby do orgánov samosprávy mesta po páde komunistického režimu sa konali 23.-24. novembra 1990 a primátorom sa chcelo stať vtedy 6 uchádzačov. Zvolený bol nezávislý kandidát Michal Stanko, ktorý získal 3 729 hlasov. (Zabudnúť nemôžeme ani na Zuzanu Dzivjakovú, ktorá dočasne ešte pred týmito prvými voľbami prevzala funkciu predsedkyne Mestského národného výboru. Ten po voľbách ukončil svoju činnosť a nahradil ho Mestský úrad Humenné.)

Rok 1994 a druhé demokratické komunálne voľby. Hlavou mesta sa chcelo stať až 15 uchádzačov, vrátane súčasného zástupcu primátorky Andreja Semanca či aktuálneho kandidáta Ivana Hoptu. Humenčania si napokon vybrali Jána Pavlíka.

V tretích voľbách v roku 1998 zvíťazil Vladimír Kostilník. Zaujímavosťou však je, že ďalšie voľby sa v Humennom konali už v roku 2000. Dôvodom bolo osamostatnenie sa Lackoviec od mesta. Aj v týchto voľbách však zvíťazil Vladimír Kostilník. Premožiteľa nenašiel ani v ďalších dvoch voľbách. Mestu šéfoval až do roku 2010, kedy ho v tesnom volebnom súboji porazila súčasná primátorka mesta Jana Vaľová. Tá získala 5 472 hlasov, druhý Kostilník 4 922.

Ďalšie komunálne voľby sú na programe už 15. novembra. Okrem súčasnej primátorky Jany Vaľovej kandiduje aj Miroslava Zajcevová a pätica mužov: Jozef Seman, Michal Babin, Ivan Pajtaš, Marián Kováč a Ivan Hopta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM