Rôzne

Knižnica v Humennom vystriedala viaceré lokality: Uhádnete, z akej ulice je táto fotka?

Keď sa v Humennom povie knižnica, mnohí si isto hneď vybavia budovu na južnom námestí. Viete však, kde všade počas svojej existencie v tomto meste sídlila?

Ilustračný obrázok k článku Knižnica v Humennom vystriedala viaceré lokality: Uhádnete, z akej ulice je táto fotka?
Zdroj: Dejiny Humenného, Fedič a kol.

Do budovy v južnej časti námestia sa humenská knižnica (dnes Vihorlatská knižnica v Humennom) presťahovala v roku 1980. Dovtedy prestriedala viacero priestorov. Veď si pozrite, kde všade vlastne sídlila…

Vráťme sa teda úplne na začiatok. Prvá verejná knižnica začala v Humennom fungovať v roku 1924. Podľa historikov sídlila na strážnici miestnej polície v budove národného výboru.

Od roku 1948 bola umiestnená do dvoch prenajatých izieb rodinného domu na Štefánikovej ulici, kde sídlila až do roku 1956. A práve foto z tohto obdobia môžete vidieť na titulnej fotografii.

Presúvame sa do roku 1957, kedy našla knižnica vyhovujúce priestory po štátnej banke na námestí. Z dôvodu asanácie tejto budovy v roku 1969 našla knižnica útočisko v samotnom kaštieli. A týmto sa kruh našej historickej vsuvky uzatvára, v roku 1980 sa totiž knižnica presťahovala do novej budovy, ktorá je spomínaná v úvode a v ktorej sídli dodnes.

A pri histórii ešte trochu zostaneme. Videli ste túto fotogalériu? Humenský kaštieľ v najrôznejších obdobiach…

Pocestujte s nami v čase: Uvidíte humenský zámok v najrôznejších obdobiach
10
Galéria
Zdroj: archív Vihorlatského múzea
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM