Rôzne

Keď mladých Humenčanov spojí vášeň k hudbe: ROZHOVOR s kapelou The Spants

Nedávno pustili do sveta svoju novú skladbu a prvý videoklip. Prinášame vám rozhovor s členmi mladej humenskej kapely The Spants.

Ilustračný obrázok k článku Keď mladých Humenčanov spojí vášeň k hudbe: ROZHOVOR s kapelou The Spants
Zdroj: The Spants

Nedávno sme vás informovali o tom, že humenská kapela The Spants, ktorej príbeh sa začal písať len nedávno, v roku 2017, nahrala novú skladbu a do sveta ju pustila prostredníctvom svojho prvého videoklipu.

Aktuálnu zostavu kapely tvorí Dominika (spev), Natália (gitara), Paly (gitara), Tono (basgitara) a Samuel (bicie) a s jej členmi vám teraz prinášame rozhovor.

Ako to celé začalo? Ako ste sa teda vlastne dali dokopy?

Samuel: Ja s Palym sme už predtým hrali v jednej punkovej kapele, takže sme sa poznali aj po tejto stránke. Paly prišiel prvý s tým, že by chcel založiť novú kapelu, lebo mal aj songy, ktoré neboli až tak punk a mňa oslovil či nepohrám bubny, aj keď som predtým hral gitaru. No akurát v tej dobe som sa začal intenzívne motať okolo bicích.

Paly: Niekedy v máji 2017 sme si párkrát zahrali ja Samo a Tono, no jedna gitara sa nám zdala málo. Potom som sa v jednom legendárnom humenskom podniku stretol s kamoškou zo škôlky, Natáliou. A tak sa spískala prvá skúška len s gitarami a mojou naivnosťou, že by raz Natália mohla spievať. Až na prvú speváčku sme sa všetci poznali zo stredných a základných škôl.

Natália: Ako spomenul Paly, niekedy v máji 2017 sme sa náhodou stretli v jednom podniku, dali sme sa do reči ohľadom hudby. V tom období som mala na rok prerušené štúdium takže som bola doma, a teda sme si dohodli prvú skúšku. Spev síce neprichádzal do úvahy, ale vždy som chcela hrať v kapele, takže mi takáto náhoda prišla vhod :D.

Tono: Mňa niekedy na prelome mája a júna 2017 oslovili Paly so Samom, keďže sme sa poznali zo strednej školy. Samuel: Posledná sa k nám pridala Domča niekedy vo februári tohto roka.

Ako vznikol názov skupiny?

Samuel: Zdá sa mi, že s tým prišiel Paly, lebo je to najväčší kreatívec :D Veľa ľudí robí chybu, keď to číta ako “spents”, lebo správne je to “spants”.

Paly: Názov som vymyslel cestou ku kamarátovi na opekačku. Inšpiroval som sa pri tom kapelou ABBA, ktorej názov tvoria začiatočné písmená mien členov. V našom prípade je to teda takto: S (Samo), P (Paly), A (Andrea), N (Natália), T (Tony). Písmeno s na konci je tam len pre to, že to vyzerá lepšie. Po odchode prvej speváčky sme sa rozhodli názov už nemeniť.

Natália: Ja osobne si nepamätám kto s tým prišiel, viem len, že názvu predchádzalo veľa iných, ale museli sme sa čím skôr na niečom dohodnúť z toho dôvodu, že sme sa chceli ako kapela zapojiť do súťaže Hviezda Nostalgie a bez názvu by to nešlo.

Aký štýl hudby je pre vašu kapely typický?

Natália: Pop-rock,možno alternative rock alebo modern rock.

Paly: Ťažká otázka. Na plagáty väčšinou uvádzame pop-rock. Výstižnejší by bol však “samting lajk…-rock”.

Tono: Ak sa ma na to niekto spýta, vždy mám problém odpovedať, keďže nemám rád škatuľkovanie kapiel do jednotlivých štýlov.

Máte nejakú kapelu alebo obľúbené kapely, ktoré sú vašimi vzormi?

Natália: Za mňa sú to určite Cage the Elephant, The Black Keys, Foo Fighters, Arctic Monkeys, John Mayer ale tiež sledujem slovenskú tvorbu ako Katarzia či Zuzana Mikulcová .

Samuel: Každý má samozrejme aj svoje osobné hudobné vzory, ale v kapele je to asi ten Oasis, Black Keys, alebo Arctic Monkeys. Ale aj veľa ďalších.

Paly: Osobne preferujem viacero štýlov, ktoré sa odzrkadľujú aj na našej tvorbe. V poslednom čase podladzujem gitaru, čo je príznačné pre tvrdšie žánre. Neznamená to ale, že aj samotná pieseň bude tvrdšieho charakteru.

Začiatky sú pre začínajúce skupiny veľmi tvrdé a väčšina to neustojí… Ako hodnotíte svoje doterajšie pôsobenie?

Samuel: Podľa mňa to nebolo až také tvrdé. Máme veľa kamarátov muzikantov, ktorí nám doteraz stále radi pomohli. Hlavne asi s aparátom.

Domča: Tak ja si myslím, že keď sa dá správna partia dokopy, tak sa dajú prekonať aj tie ťažké začiatky.

Tono: Not great, not terrible.

Natália: Začiatky boli ťažké najmä preto, že keď sme dali kapelu dokopy nemala som elektrickú gitaru ani žiadne príslušenstvo tak som si musela všetko požičiavať :D.

Paly: Zatiaľ je to fajn.

Ako naopak zatiaľ vnímate spätnú väzbu verejnosti na vaše vystúpenia?

Samuel: Ja mám väčšinou pozitívnu skúsenosť, aj keď najviac od kamarátov, takže to beriem s rezervou a som ako sa hovorí pri zemi :D

Domča: Myslím si, že dobre. Známy, rodina aj kamaráti stále podporujú a aj keď to možno nie je každého štýl hudby, tak každý jeden pozitívny ohlas dodáva energiu stále na novú tvorbu :).

Tono: Pochopiteľne, je príjemné po koncerte počuť pozitívne reakcie. Dôležité je ale odohrať viac koncertov, aby sme zistili názor na našu hudbu u čo najväčšieho počtu ľudí.

Natália: Od kamarátov a rodiny asi nemôžeme očakávať úplnú objektivitu, ale zatiaľ boli reakcie len pozitívne, tak snáď sme na dobrej ceste.

Paly: Vystúpení nie je až tak veľmi veľa, no ľudia si koncerty, aspoň podľa mňa, užívajú.

Máte zo života kapely nejaký zaujímavý zážitok, na ktorý len tak ľahko nezabudnete?

Natália: Zážitkov máme určite dosť, no obsahujú prevažne situačný a interný humor, ktorý nie je pre nikoho zaujímavý. Ale myslím, že hovorím za všetkých ak poviem, že všetci budeme dlho spomínať na “teambuilding” na karavane na Šírave, ktorý sme ukončili práve nahrávaním skladby “Higher”.

Paly: Zážitkov je hneď niekoľko a veľa sa ich viaže k nášmu klipu. Ten je tvorený mnohými zábermi zo skúšobne i nedávneho leta. Problémom je niekedy však aj staré známe klišé: Zážitky by aj boli, no spomienky chýbajú.

Pomýšľate už aj nad debutovým albumom alebo máte momentálne iné priority?

Tono: Traja z nás sa ešte venujú vysokoškolským povinnostiam, čo samozrejme zasahuje do života kapely, keďže sa nestretávame počas školského roka tak často, ako by sme chceli.

Natália: Materiálu na CD máme po 2 rokoch už dosť a dohodli sme sa, že postupne začneme aj nahrávať. Začali sme práve nedávno vydanou skladbou “Higher” a počas nasledujúceho roka, teda do ďalšieho leta by sme chceli nahrať zvyšok, čo je asi 10 pesničiek. No uvidíme ako to popri štúdiu pôjde čo sa týka času a tiež aj financií.

Kde vidíte svoju kapelu o povedzme takých 5 rokov? :)

Natália: Ideálny stav po piatich rokoch by bol to, že by sme nemuseli my ako kapela vypisovať či si niekde môžeme zahrať, no niekto by sa sem tam ozval nám.

Tono: 5 rokov je dlhá doba a za ten čas sa toho môže udiať veľmi veľa. Najdôležitejšie je, aby každého z nás hudba naďalej bavila :). Samuel: Skúsime niečo nahrať, niečo vydať, niečo odohrať a uvidíme spoločne.

Paly: Snažím sa nič neplánovať, lebo moje plány nevychádzajú. Budem rád keď to bude aspoň tak dobre ako doteraz… Že robíme to, čo nás baví. To je naša odmena.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM