Tomáš Šuhajda Správy

Volebné zaujímavosti z Humenského okresu: Kde až vyše 70 percent ľudí volilo Smer a kde vyhrala strana Kotlebu

Rovnako ako množstvo Slovákov aj Humenčania a ľudia z okolia majú za sebou volebnú sobotu. Návratom do tohto dôležitého dňa vám prinášame niekoľko zaujímavostí špeciálne práve z nášho okresu.

Ilustračný obrázok k článku Volebné zaujímavosti z Humenského okresu: Kde až vyše 70 percent ľudí volilo Smer a kde vyhrala strana Kotlebu
Zdroj: Dnes24.sk

Slováci majú odvolené a teraz celá krajina čaká, aká vláda sa na základe výsledkov volieb vlastne zostaví. Práve to je zatiaľ otázne. My sa však niekoľkými riadkami vrátime teraz ešte k samotným voličom. Ako vyzerali parlamentné voľby 2016 v Humenskom okrese?

Najväčšiu volebnú časť v rámci nášho okresu zaznamenala dedina Rohožník a to 84,37%. K urnám v tejto obci vyrazilo 27 z 32 zapísaných voličov. Dominoval u nich Smer, ktorému svoj hlas odovzdali presne štrnásti z nich.

Naopak, najnižšia volebná účasť bola v dedine Zbudské Dlhé. Zo 456 zapísaných voličov odvolili len 206 Zbudskodlžania. Je to zároveň jediná obec v rámci nášho okresu, ktorá neprekročila 50 percentnú volebnú účasť.

Najvyšší podiel hlasov pre jednu stranu bol zaznamenaný v obci Nechválova Polianka. Až 71,66% voličov odovzdalo svoj hlas strane Smer-SD. Čo inak znamená, že za celkového víťaza volieb hlasovalo 43 ľudí zo šesťdesiatich, ktorí sa volieb zúčastnili.

Až v 58 obciach z nášho okresu zvíťazila strana Smer-SD. V Humenskom okrese ju volilo spolu 9 975 voličov, čo znamená 36,15%. Druhé miesto obsadila strana SNS (2 843 – 10,30%) a tretie OĽaNO-NOVA (2 717 – 9,84%).

Strana Smer-SD však nezvíťazila v troch obciach nachádzajúcich sa v našom okolí. Ktoré to sú a kto v nich dominoval? V Baškovciach získala prvenstvo SNS so 43,55 percentami, v Hankovciach vyhrala strana KDH (20,20%) a vo Veľopolí jedno z najväčších prekvapení volieb ĽS Naše Slovensko (19,57%). Vo všetkých týchto obciach skončil celkový víťaz volieb na druhom mieste.

Môže vás zaujímať:

Kotleba a spol. žali úspechy aj v našom okrese: 28 obcí, v ktorých sa ocitli v TOP 3

10 známych dedín v okolí Humenného: Ako v nich dopadli voľby?

O parlamentnú stoličku zabojovali aj Humenčania: Ako dopadli vo voľbách?

Výsledky volieb v Humennom okrsok za okrskom: Kde všade sa stal Smer víťazom?

zdroj: Štatistický úrad SR

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM