Tomáš Šuhajda Samospráva

Kauza CVČ: Mesto naplánovalo ďalšie kontroly v centrách voľného času

Miestna samospráva sa rozhodla pre opakované kontroly centier voľného času (CVČ) v Humennom. Chce sa tak dopracovať k relevantným údajom týkajúcim sa počtu krúžkov a žiakov, ktoré ich navštevujú.

Ilustračný obrázok k článku Kauza CVČ: Mesto naplánovalo ďalšie kontroly v centrách voľného času
Foto: Tomáš Šuhajda / Zdroj: Dnes24.sk

Humenská samospráva skontrolovala všetky mestské, školské a súkromné CVČ na prelome januára a februára tohto roka. Podľa novej metodiky financovania má poberať zo štátu podporu pre približne 3300 školákov. Vo výkazoch, ktoré však zaslali centrá radnici začiatkom januára, figuruje vyše 5500 detí.

„Kontrolu sme iniciovali z toho dôvodu, aby sme mali nejakým spôsobom verifikovaný názor o tom, do akej miery sú údaje predkladané centrami pravdivé. Chceli sme sa dopátrať k reálnym číslam, lebo jednoducho vieme, že peňazí je stále menej, štát to škrtí celkom logicky, aby sa nevykazovala a nefinancovala činnosť, ktorá v konečnom dôsledku nie je žiadnou činnosťou,“ informoval zástupca humenskej primátorky Andrej Semanco.

Najproblémovejšie súkromné centrum?

Najviac nedostatkov mala odhaliť spomínaná kontrola v súkromnom CVČ, konkrétne v rámci krúžkov, ktoré realizuje na Jasenovskej ulici a v lokalite Podskalka. „Išlo najmä o nekonanie krúžkov, akým bol napríklad plavecký, v termínoch, v ktorých mali prebiehať. Takisto účasť na krúžku Šikovné ruky na Podskalke bola nulová, nebol tam nikto. Počas kontrolných dní v spomínanom CVČ sa nekonal zároveň výtvarný, zdravotnícky krúžok, vybíjaná či krúžok anglického jazyka,“ upresnil Semanco.

Reakcia riaditeľky centra

„Požiadala som o správu k vykonanej kontrole, aby som sa k nej vyjadrila, no nedostala som ju. Je totiž možné, že počas kontrolných dní vyučujúci maródovali a preniesli si krúžky na iné termíny. Čo sa týka Podskalky, bola tam zatvorená škôlka na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva pre podozrenie jedného dieťaťa na infekčnú chorobu, krúžok tam teda nemohol byť,“ uviedla na margo vznesenej kritiky riaditeľka spomínaného súkromného CVČ Darina Barančíková.

Ako dodala, počas dvoch 15-minútových kontrol nie je možné posúdiť činnosť centra, do ktorého chodí 800 detí a funguje tam 60 krúžkov. „Je potrebné kontrolovať celý týždeň a všetky krúžky. Nedovolila by som si mať fiktívne krúžky v rámci CVČ, s deťmi a mládežou pracujem v Humennom už 23 rokov.“

Ďalšie kontroly

Mesto sa na základe posledných udalostí rozhodlo pokračovať v kontrolách humenských CVČ. Finančné prostriedky chce poskytovať v nasledujúcom období spomínaným zariadeniam iba na deti, ktoré reálne navštevujú ich krúžky.

Iniciatíva radnice súvisí najmä s novým systémom financovania platným od januára tohto roka. Podľa neho nemajú poberať od štátu peniaze na krúžky centrá voľného času, ktoré deti navštevujú, ale samosprávy, kde majú žiaci od päť do 15 rokov trvalý pobyt. Tento systém má zabrániť viacnásobnému financovaniu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM