záruba martin Rôzne

Kandidáti na primátora chcú zlepšovať životné podmienky v Podskalke

(TASR) - Budúci humenský primátor bude pri výkone svojej funkcie čeliť aj problematike osady Podskalka, ktorú trápi vysoká miera nezamestnanosti, nekontrolované sťahovanie ľudí či záškoláctvo.

Viacerí kandidáti na primátorský post sa chcú v prípade zvolenia zamerať v tejto lokalite mesta na vytváranie pracovných príležitostí či sociálnu inklúziu miestneho obyvateľstva.
V osade Podskalka býva na základe evidencie mesta vyše 1100 ľudí. „Sú tam prihlásení a evidovaní, ďalších 238 osôb tam však býva bez prihlásenia,“ informoval prednosta Mestského úradu Anton Klamár.
Poslankyňa Národnej rady SR Jana Vaľová, ktorá kandiduje na primátorku mesta za koalíciu Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, Nová demokracia, Slobodné fórum, Úsvit, Strana zelených, to vidí ako jeden zo základných problémov Podskalky. „V prvom rade treba zabrániť, aby sa tam nekontrolovane sťahovali Rómovia z iných osád,“ povedala pre TASR. Dodala, že okrem začleňovania miestnych ľudí do verejnoprospešných prác chce v prípade úspechu vo voľbách pracovať na tvorbe nových pracovných príležitostí, čo by mohlo byť v konečnom dôsledku osožné aj pre miestnu samosprávu.
„Mám na mysli napríklad záhradníctvo. Humenné nemá vôbec kvetinovú výsadbu, iba v centre mesta, chýba mu zeleň. Práve aj takýmto spôsobom môžeme riešiť zamestnanosť týchto ľudí,“ konštatovala Vaľová. Dodala, že miestna komunita si zároveň vyžaduje osvetu, sociálnu prácu, informovanosť o zdravotnej prevencii a ďalšiu kontrolu v rámci školskej a predškolskej dochádzky.
Podľa slov súčasného primátora Humenného Vladimíra Kostilníka, ktorý sa bude v nadchádzajúcich komunálnych voľbách opätovne uchádzať o priazeň voličov ako nezávislý kandidát, sa mesto v rokoch 2006 až 2010 viackrát uchádzalo o získanie nenávratného finančného príspevku z fondov Európskej únie pre realizáciu komunitnej práce v osade Podskalka. „Predložené projekty síce boli schválené, ale iba do zásobníka projektov z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov. Preto sa snažíme riešiť túto problematiku v rámci fungujúceho Partnerstva sociálnej inklúzie okresov Humenné – Snina,“ vysvetlil.
Kostilník vidí ako hlavný problém Podskalky, na ktorom je potrebné pracovať aj naďalej, záškoláctvo a nezamestnanosť. „Záškoláctvo riešime s celkom dobrými výsledkami osobnými pohovormi s rodičmi,“ zhodnotil primátor. Prevažnej časti nezamestnaných by mohlo podľa neho pomôcť uplatňovanie princípu tzv osobitného príjemcu. To znamená, že by sa k sociálnej dávke začlenil aj príspevok na bývanie. „Doteraz to však miestny úrad práce, sociálnych vecí a rodiny striktne odmietal,“ podotkol Kostilník.
„Mesto má vypracovanú aj koncepciu riešenia rómskej problematiky a v nej aj predstavy o výstavbe vodovodu a kanalizácie pre zlepšenie hygieny v osade. Žiaľ, tento materiál zatiaľ nenašiel podporu v mestskom zastupiteľstve,“ doplnil súčasný primátor Humenného.
Boj o kreslo primátora bude zvádzať Vaľová okrem Kostilníka aj s ďalšími nezávislými kandidátmi, a to so stavebným inžinierom Andrejom Lopatom a učiteľkou v materskej škole Vierou Čurkovou. Piatym uchádzačom je nominant strany Náš kraj stavebný inžinier Milan Mňahončák.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM