Tomáš Šuhajda Rôzne

Môžu rozhodnúť kúpené hlasy? Poslanec Ján Hudacký chce v našom kraji férové voľby

Poslanec NR SR Ján Hudacký sa v pondelok stretol s riaditeľom Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove Dušanom Sabolom, aby spolu prediskutovali problematiku kupovania voličských hlasov, a to, aké opatrenia plánuje proti tomuto robiť polícia počas novembrových volieb do VÚC.

Ilustračný obrázok k článku Môžu rozhodnúť kúpené hlasy? Poslanec Ján Hudacký chce v našom kraji férové voľby
Zdroj: TASR

„My sme zdôrazňovali a zhodli sme sa na tom, že polícia bude bezmocná, pokiaľ aj občania nebudú pristupovať vážne k tomuto fenoménu a nebudú nahlasovať takého prípady a následne aj svedčiť. Je potrebné povedať, že vychádzame zo skúseností z minulých volieb, kde ku kupovaniu dochádzalo najmä vo väčších rómskych osadách, aj keď chcem poukázať na to, že to nie je len problém tejto skupiny obyvateľov,“ povedal po stretnutí Ján Hudacký.

Zároveň informoval, že plánuje vyzvať všetkých kandidátov vo voľbách do VÚC, aby sa vzdali týchto nekalých praktík. Keďže už dlhodobo je v týchto voľbách nízka účasť voličov a na zvolenie poslanca stačí niekedy aj 2000 hlasov, môžu podľa Hudackého rozhodnúť práve takéto kúpené hlasy.

Problémom aj úžera

Problém kupovania hlasov je podľa poslanca alarmujúci v Prešovskom kraji a súvisí to s nezamestnanosťou a chudobou. Poznamenal však, že problémom je aj úžera, pretože dnes sa už za hlas vo voľbách neplatí v naturáliách, ale peniazmi a často práve úžerníci dokážu ovplyvniť svojich dlžníkov natoľko, aby zmenili svoje rozhodnutie ísť k volebným urnám.

Občianske hliadky

Hudacký ďalej potvrdil, že tak ako v predchádzajúcich voľbách do VÚC aj v novembri plánuje na niektoré miesta v regióne poslať tzv. občianske hliadky, aby situáciu monitorovali a prípadné podozrenie aj nahlásili kompetentným orgánom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM