Zuzana Vajayová Rôzne

Južný obchvat Humenného začnú budovať najskôr v roku 2013

Stavebný úrad v meste Humenné sa začal v týchto dňoch zaoberať žiadosťou Slovenskej správy ciest (SSC) Košice vo veci vydania územného rozhodnutia pre projekt výstavby takzvaného južného obchvatu mesta.

Hovorkyňa SSC Iveta Fedorová TASR informovala, že predbežný rozpočet pre stavbu, ktorú plánujú zrealizovať o niekoľko rokov, je odhadovaný na 56,4 milióna eur.

Podľa slov hovorkyne humenského magistrátu Slavěny Vorobelovej je cestná stavba navrhnutá v úseku od hranice katastrálneho územia obce Brekov cez mesto Humenné, obec Jasenov až po hranicu katastra Hažína nad Cirochou, kde bude obchvat napojený na cestu smerujúcu do Sniny.

„Stavebný úrad očakáva v najbližších dňoch stanoviská od obcí, cez ktoré trasa obchvatu prechádza a ďalších orgánov – Železnice SR, Okresné riaditeľstvo Policajného zboru, Okresný dopravný inšpektorát v Humennom, Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., a Slovenský vodohospodársky podnik š.p.,“ podotkla na margo stavebného konania Vorobelová.

Ako dodala, obchvat, respektíve preložka cesty 1. triedy číslo I/74 je navrhnutá ako dvojprúdová komunikácia s rozšírenou asfaltovou krajnicou a s protihlukovými bariérami pozdĺž lokalít s bytovou zástavbou. Paralelne s trasou nového obchvatu budú v rámci stavby vybudované aj účelové cestné komunikácie umožňujúce prístup k pozemkom umiestneným pozdĺž cestnej stavby.

Fedorová vysvetlila, že po vydaní územného rozhodnutia bude nasledovať majetkoprávne vysporiadanie pozemkov pod plánovanou stavbou. V prípade jeho úspešného zavŕšenia a ak získa SSC zo štátneho rozpočtu dostatok finančných prostriedkov pre realizáciu projektu, „potom reálny termín pre začatie stavebných prác je rok 2013,“ poznamenala Fedorová, s tým, že predpokladaná doba výstavby je stanovená do 24 mesiacov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM