Tomáš Šuhajda Rôzne

Jeho vášňou je fotenie. Roba čaká v Humennom 12. februára veľký deň

Fotenie pre Roba (23) znamená vášeň, radosť aj relax. Venuje sa mu niekoľko rokov a odkedy si našetril na prvú zrkadlovku, jeho foto-výbava sa poriadne rozšírila. Prečo začal fotiť? Čo cvaká najradšej? Čo sa bude v Humennom diať 12. februára?

Ilustračný obrázok k článku Jeho vášňou je fotenie. Roba čaká v Humennom 12. februára veľký deň
Zdroj: Dnes24.sk

Má 23, pochádza z Hažína nad Cirochou a momentálne študuje na výške. O tom však náš nasledujúci rozhovor nebude. Robo Švec je totiž aj vášnivým fotografom, pričom svojmu aktívnemu koníčku sa venuje už niekoľko rokov. Zaujímavosťou je, že vo februári bude mať tento mladík v Humennom svoju prvú vlastnú výstavu!

Kedy ste začali fotografovať a čo vás k tomu priviedlo?

K fotografovaniu som sa dostal už ako malý. Fascinovali ma slávni fotografi, ako vedeli zachytiť ten správny moment a tým nespravili len obyčajný záber, ale zachytili príbeh či dej. Začalo to prvými fotkami na telefóne, neskôr po dlhom šetrení som si mohol dovoliť svoju prvú zrkadlovku a tak som si postupne rozširoval svoju foto-výbavu a tým aj zvyšoval kvalitu fotografií.

Svoje portfólio máte široké, čo ale fotíte najradšej?

Áno, portfólio sa snažím mať co najpestrejšie, nezameriavam sa iba na konkrétne oblasti fotografovania. No samozrejme mám aj svoje najobľúbenejšie a to sú portrétové fotky a macro.

Čo považujete za svoje doteraz najväčšie úspechy v rámci fotografovania?

Neviem, či to správne nazvať úspechom, ale rozhodne najväčšou skúsenosťou pre mňa je fotenie módneho editoriálu do Báječnej ženy v Bratislave. Ale aj výhry v rôznych foto súťažiach či fotenie rôznych športových akcií ako ligové florbalové zápasy či festivaly ako Uprising reggae…

12. februára štartuje v humenskom Kultúrnom dome vernisážou vaša výstava. Ako vznikla táto myšlienka?

Myšlienka prvej výstavy vznikla viac menej spontánne. Pomáha mi s ňou tak trochu aj Martin Ruščanský z mládežníckej organizácie FreeMar, ktorý organizuje veľa akcií a bol pre mňa aj istou motiváciou. Napadlo mi teda spojiť príjemné s užitočným a spraviť výstavu.

Pre mňa je to propagácia vlastnej tvorby, ale zároveň aj ďalšia možnosť kultúrneho vyžitia v meste. Výstavou chcem tiež motivovať k fotografovaniu a k umeniu ako takému. Ak môžem dodať, výstava bude spojená aj s predajom obrazov, čiže záujemca si bude môcť na obraze všimnúť malú cenovku a obraz si rezervovať.

Čomu bude výstava venovaná?

Nesie názov: Power Of Colour, čiže sila farieb. Týmto názvom som chcel vystihnúť nevšednú krásu prírody a hlavne kvetín, ktorým bude táto výstava venovaná v inom, netradičnejšom no o to verím, že zaujímavejšom duchu.

Čo vaše dlhodobé ciele… Kam by ste to chceli vo fotografovaní dotiahnuť?

Ciele do budúcna? Chcel by sa stat známejší v oblasti fotografovania a vystavovať na rôznych foto veľtrhoch ako je Fotoexpo a podobne. Jedným z mojich cieľov je aj vystavovanie v zahraničí, no ako sa hovorí, je to ešte len hudba budúcnosti.

Na záver, máte nejaký tip pre amatérskych fotografov ako na lepšie fotky?

Možno taká malá rada pre amatérskych fotografov- fotiť, fotiť fotiť… Je potrebné to „dostať do oka“. Tak isto ako sa futbalista nestane futbalistom len tak, ale tréningom, tak isto rovnako je potrebný „tréning“ aj vo fotografovaní.

Pozrite si malú ochutnávku fotiek z dielne Roba Šveca v galérii.

Robo Švec: Malá ochutnávka k výstave
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM