Rôzne

Je rozhodnuté, Vihorlatské osvetové stredisko sa zlučuje s múzeom! Čo bude s Červeným domom?

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) schválili na utorkovom rokovaní zlúčenie Vihorlatského osvetového strediska v Humennom s Vihorlatským múzeom v Humennom. Dôvod? Racionalizácia. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Je rozhodnuté, Vihorlatské osvetové stredisko sa zlučuje s múzeom! Čo bude s Červeným domom?
Zdroj: Dnes24.sk

Zlúčenie týchto dvoch organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK bude platné k 1. júlu 2015. Zanikne ním Vihorlatské osvetové stredisko (VOS) ako príspevková organizácia a Vihorlatské múzeum sa stane právnym nástupcom, na ktoré prejdú práva a povinností.

„Pričlenením osvetového strediska k múzeu sa dosiahne efektívnejšie využitie priestorov múzea, vrátane skanzenu. Dôjde nielen k obohateniu a zatraktívneniu služieb inštitúcie, ale aj k optimalizácii administratívnych, technických a odborných funkcií. Je predpoklad zvýšenia tvorby príjmov organizácie. Zároveň budú vyriešené aj dlhoročné problémy osvetového strediska v Humennom s prevádzkovaním energeticky náročnej budovy, najmä v zimných mesiacoch, kedy nie je možné budovu adekvátne vykúriť,“ uvádza sa v dôvodovej správe, ktorá bola predložená poslancom na rokovaní.

Rovnako sa v nej uvádza aj to, že sa tým vyrieši situácia na poste riaditeľa Vihorlatského osvetového strediska, nakoľko sa Ján Duplák sa vzdáva tejto funkcie k 30. júnu 2015 a to zo zdravotných dôvodov.

„Zlúčením organizácií nedôjde k obmedzeniu osvetovej činnosti, práve naopak. V rámci organizačnej štruktúry múzea bude k 1. júlu 2015 vytvorené oddelenie osvetovej činnosti,“ informuje dôvodová správa, podľa ktorej zlúčením dôjde k zrušeniu troch pracovných miest.

Ako poznamenal na rokovaní predseda PSK Peter Chudík, čo bude ďalej so samotnou budovou VOS, ľudovo nazývanou aj Červený dom, predstavuje druhotný krok, ktorý bude treba vyriešiť. Podľa jeho slov bolo by dobré, ak by sa ju podarilo predať, no veľký záujem o budovu nepredpokladá.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM