Rôzne

Jaskyňa Dúpna pri Humennom: Ako vznikli na jej strope obrie hrnce?

Jaskyňu Dúpnu nachádzajúcu sa v národnej prírodnej rezervácii Humenský Sokol zrejme poznáte. Teraz ju ale spoznajte z trochu iného pohľadu.

Ilustračný obrázok k článku Jaskyňa Dúpna pri Humennom: Ako vznikli na jej strope obrie hrnce?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Jaskyňa Dúpna je súčasťou národnej prírodnej rezervácie (NPR) Humenský Sokol, ktorej územie je súčasťou súvislej európskej sústavy chránených území Natura 2000. Platí v nej tretí až piaty stupeň ochrany. Je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Východné Karpaty. Rezerváciou prechádza náučný chodník s desiatimi grafickými značkami. Jaskyňu možno nájsť na v poradí ôsmej.

Obrie hrnce

"Tento geomorfologický výtvor predstavuje pozoruhodnú dutinu v karbonátových zlepencoch centrálno-karpatského paleogénu. Jaskyňu tvorí jediná sieň s pôdorysom 20 × 17 metrov. Vchod do nej tvorí mohutný portál s výškou približne päť metrov. Rovné dno tvorí prašný sediment, ktorého významnou súčasťou je istotne i vyvetraný vápnitý matrix (tmel).

Vírivou činnosťou vody vznikli v strope jaskyne dutinky nazývané ‚obrie hrnce‘," informuje CHKO Východné Karpaty na svojej internetovej stránke.

Na stenách a strope jaskyne je dobre viditeľná aj štruktúra zlepencovej horniny. Nad týmto objektom sa nachádza ešte menšia Horná jaskyňa, ktorá v súčasnosti nie je prístupná, keďže je vchod do nej zasypaný. „V jaskyni Dúpna bolo zistené zimovanie malého počtu šiestich druhov netopierov,“ uvádza sa na webe.

Uzavretý okruh

Trasu spomínaného chodníka tvorí uzavretý okruh s celkovou dĺžkou 3,5 kilometra. Prehliadka trvá približne tri hodiny. Chodník je možné používať v každom ročnom období, s výnimkou daždivého počasia. Najvhodnejšie je to v mesiacoch marec až júl. „Trasa chodníka sa nesmie svojvoľne skracovať. Na svahu návštevníci nesmú uvoľňovať skaly a do hrebeňovej časti je odporúčané vstupovať v skupine s maximálnym počtom 20 osôb,“ upozorňuje CHKO Východné Karpaty na webovej stránke.

Územie NPR Humenský Sokol sa rozprestiera v katastrálnych územiach mesta Humenné a obcí Jasenov, Ptičie a Chlmec na rozlohe 241,5 hektára. Vďaka vápnitému horninovému podkladu a rôznym pôdnym a mikroklimatickým podmienkam sa tam vytvorila mozaika spoločenstiev, ktoré predstavujú v širšom ponímaní krajiny izolované ostrovy.

Prežívajú na nich druhy s vyhranenými ekologickými nárokmi – stredozemné, druhy východoeurópskych pontických stepí alebo reliktné, zachované zo starších čias vývoja vegetácie. Najvyššie položeným miestom rezervácie je kóta Červená skala (447 m n. m.), odkiaľ je možné pozorovať celkový ráz krajiny v okolí Humenských vrchov, i samotné okresné mesto a okolité obce.

V OBRAZOCH: Súčasťou Humenského Sokola je aj jaskyňa Dúpna
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM