Rôzne

Investícia za vyše 53 miliónov eur: Trafostanica má na Zemplín lákať aj nových investorov !

V katastri obce Voľa, v okrese Michalovce, sa zrealizovala výstavba novej elektrickej stanice – transformovne, za vyše päťdesiattri miliónov eur. Nová a bezpečnejšia trafostanica má slúžiť hlavne východniarom, ale cieľom je prilákať aj nových investorov.

Ilustračný obrázok k článku Investícia za vyše 53 miliónov eur: Trafostanica má na Zemplín lákať aj nových investorov !
Zdroj: TASR

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s., (SEPS) oficiálne uviedla do prevádzky súbor stavieb investičného projektu s názvom Transformácia 400/110 kV Voľa. Jeho obsahom bola výstavba novej elektrickej stanice – transformovne v obci Voľa (okres Michalovce) a inštalácia nového vedenia na trase Lemešany – Veľké Kapušany.

Prechod na vyššie napätie

Výstavba novej elektrickej stanice vo Voli s transformáciu napätia zo 400 na 110 kilovoltov, sa realizovala na základe dohody medzi SEPS a Východoslovenskou distribučnou, a. s., (VSD).

Projekt Transformácia 400/110 kV Voľa si vyžiadal náklady vo výške približne 53,47 milióna eur. Súbor jeho stavieb bol spolufinancovaný z prostriedkov programu Európskej únie s názvom Transeurópske energetické siete pre elektrinu, a to vo výške 2,3 milióna eur. VSD sa podieľa na spomínanej investícii vyše 5,2 miliónmi eur, a zvyšnú časť nákladov hradí SEPS z vlastných prostriedkov.

Realizáciou zmienenej rozsiahlej investičnej akcie na východe Slovenska sa zvýši bezpečnosť a spoľahlivosť prevádzky prenosovej sústavy SR, ako i napájania distribučnej sústavy VSD. Zrekonštruovaná elektrická stanica vo Voli umožní bezpečné a spoľahlivé zásobovanie existujúcich, ako aj nových priemyselných odberateľov elektrickej energie v regióne, a to hlavne oceliarne v Strážskom.

Nová a spoľahlivejšia elektrická stanica

„Dúfam, že toto dielo bude naozaj slúžiť východniarom a ich firmám. Aj prenosová sústava je to, čomu sa hovorí súčasť infraštruktúry, aby tu mohli prísť ďalší a ďalší investori, ktorí by tu vytvorili pracovné miesta, aj toto je nevyhnutné, nie len cesty, nie len digitálna ekonomika, ale aj elektrina ako taká,“ konštatoval dnes vo Voli minister financií SR Peter Kažimír.

„Energetická bezpečnosť Slovenska je pre nás veľmi dôležitá a tento projekt je v tejto súvislosti veľmi dôležitý pre stabilizáciu systémov energetiky na východnom Slovensku,“ doplnil minister hospodárstva SR Pavol Pavlis.

„Túto novú transformačnú stanicu sme postavili preto, aby sme starý prvok v sústave nahradili novým, bezpečným, spoľahlivým. Úlohou tejto elektrickej stanice je konkrétne transformácia napätia 400.000 voltov na úroveň 100.000 voltov, ktoré sa potom ďalej transformujú cez 22 kilovoltov až na tú bežnú napäťovú úroveň, nízke napätie, ktoré máme napríklad v domácnostiach. Takýchto elektrických staníc v rámci Slovenska je 24. Táto elektrická stanica zároveň umožňuje zvýšenie odberu všetkým záujemcom v dotknutej lokalite,“ informoval po slávnostnom otvorení zrekonštruovanej stanice vo Voli generálny riaditeľ SEPSu Miroslav Stejskal.

Otvorenie novej elektrickej stanice na Zemplíne
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM