Rôzne

Hviezdami aj rodnou rudou hliny. V Humennom krstili knihu o slávnom rodákovi

V februári tohto roku by sa bol dožil 96 rokov. Život a dielo Ladislava Grosmana sú významne spojené s oscarovým filmom Obchod na korze.

Ilustračný obrázok k článku Hviezdami aj rodnou rudou hliny. V Humennom krstili knihu o slávnom rodákovi
3
Galéria
Zdroj: MsÚ Humenné

Humenné oslavuje v tomto roku 700. výročie prvej písomnej zmienky a pri tejto príležitosti bola vo štvrtok slávnostne uvedená publikácia o Ladislavovi Grosmanovi, slávnom rodákovi z nášho mesta a vzácnom človeku. Autormi knihy s názvom Zvečnené v slzách a pote tváre sú manželia Šimkuličovci, ktorí informácie o tomto slávnom rodákovi zbierali niekoľko rokov. Pri vzniku knihy spolupracovala aj rodina Ladislava Grosmana či miestna radnica. Spravodajský portál Humenné 24 informovala Michaela Dochánová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom.

„Bolo mu ťažko za tým, čo bolo.“

Novú knihu pokrstili hviezdami a rodnou rudou hliny, ktorá má predstavovať návrat tohto rodáka. „Vo filmovom, ale aj v spoločenskom a ľudskom ponímaní je totiž pre nás Ladislav Grosman hviezdou, ktorá žiari medzi osobnosťami nášho mesta,“ priblížila v tejto súvilosti M. Dochánová. Prozaik a scenárista sa hrdo hlásil k svojim koreňom, miloval Humenné a aj po svojom odchode sa vždy rád vracal. „Aj keď bol kdekoľvek, bol vlastne v Humennom. Často som ho pristihla, že plakal, keď písal. Bolo mu ťažko za tým, čo bolo. Viete, nie fyzicky, ale inak nútene odišiel z Humenného. Ale v duši ho nikdy neopustil,“ píše v závere novej knihy plnej spomienok Grosmanova manželka, Edita.

Na krste aj Grosmanov synovec

Slávnostného uvedenia publikácie sa zúčastnili zástupcovia mesta vrátane primátorky Jany Vaľovej a jej zástupcu Andreja Semanca, ale aj synovec slávneho rodáka Juraj Grosman, predseda židovskej komunity Juraj Levický či autori knihy manželia Šimkuličovci. V rámci kultúrnej vložky vystúpili Veronika Rabada, ženská spevácka skupina Riava a Tamara Volochová v doprovode Miroslava Kerekaniča.

OBRAZOM: V Humennom pokrstili knihu o Ladislavovi Grosmanovi
3
Galéria
Zdroj: MsÚ Humenné
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM