Tomáš Šuhajda Samospráva

Humenskí poslanci rozhodli o svojich odmenách: Koľko budú po novom mesačne zarábať?

V utorok rokovali v Humennom mestskí poslanci. Tí okrem iného odklepli aj novú výšku svojich odmien. V tejto súvislosti prebehlo v sále tajné hlasovanie. Koľko po novom budú zarábať za svoju prácu pre mesto?

Ilustračný obrázok k článku Humenskí poslanci rozhodli o svojich odmenách: Koľko budú po novom mesačne zarábať?
Zdroj: Dnes24.sk

Majú v rukách určitú moc. Robia rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú životy Humenčanov. Mali by byť ich predĺženou rukou. Mestskí poslanci pritom za svoju prácu pre mesto dostávajú odmeny. Tie sa skladajú z fixnej a pohyblivej zložky.

Už v júli 2015 došlo k zmene fixnej mesačnej odmeny tunajších poslancov z 3,5% z platu primátorky mesta na 6% z jej platu. Medzitým však začala platiť novela zákona – ak primátor mesta alebo starosta obce poberá zároveň plat poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, patrí mu plat najviac v sume minimálnej mzdy. Čo znamená 405 eur.

A týka sa to aj humenskej primátorky Jany Vaľovej. Nastala tak situácia, že poslancom prináleží 6% z minimálnej mzdy, čo je orientačne necelých 25 eur… Po utorkovom rokovaní sa to však zmení. Do rokovacieho plánu na návrh poslanca Jozefa Mocáka bol vsunutý bod týkajúci sa zásad odmeňovania poslancov.

Ondrej Mudry navrhoval fixnú odmenu poslancov vo výške 145 eur a Ján Voloch vo výške 140 eur. Poslanci napokon v tajnom hlasovaní rozhodli o tom, že ich fixná mesačná odmena bude od 1. júla 2016 predstavovať čiastku 145 eur.

Poslanci sú fixne odmeňovaní za stretnutia s občanmi, stretnutia poslaneckých klubov, za konzultácie a štúdium materiálov na Mestské zastupiteľstvo (MsZ), prípadne Mestskú radu (MsR) a komisie MsZ, za oboznamovanie sa a zisťovanie problémov mesta či za spoluúčasť na tvorbe materiálov. Okrem fixnej zložky dostávajú poslanci aj pohyblivú odmenu a to za účasť na MsZ vo výške 50 eur. Tí, čo sú aj v mestskej rade, za účasť na MsR taktiež 50 eur. Pohyblivé odmeny sú aj za účasť na komisiách MsZ, kde predseda dostane 20 eur a ostatní členovia 15 eur. Za prípadnú účasť na zasadnutí rady školy je odmena taktiež 15 eur. Tieto údaje pochádzajú z dokumentu Zásady odmeňovania poslancov Mestského zastupiteľstva v Humennom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM