Rôzne

Humenskí gymnazisti zahviezdili na super prestížnej súťaži. To, čo dokázal tento tím, sa len tak nevidí!

Súťaž, na ktorú sa mnohé české gymnázia pripravujú celý rok. Súťaž, na ktorej sa vo finále stretnú len tí najlepší z najlepších študentov, ktorých uchvátila história. Súťaž s množstvom osobností, sponzorov a veľkou prestížou. V jej finále nechýbal ani tím z humenského gymnázia.

Ilustračný obrázok k článku Humenskí gymnazisti zahviezdili na super prestížnej súťaži. To, čo dokázal tento tím, sa len tak nevidí!
Zdroj: Dnes24.sk

Tím zložený z trojice študentov Gymnázia arm. gen. L. Svobodu v zložení Alexander Burda, Jozef Džubara a Richard Butala sprevádzal učiteľ Radovan Turik. Podľa jeho slov toto nie je obyčajná stredoškolská sú­ťaž.

„Z času na čas sa učiteľ môže zúčastniť súťaže, ktorá je svojou náplňou, obtiažnosťou, organizáciou, rozpočtom, či inými faktormi úplne výnimočná. Do tejto kategórie jednoznačne patrí aj Dejepisná súťaž českých a slovenských gymnázií, ktorú každý rok organizuje gymnázium v českom meste Cheb,“ uviedol. Súťažnou témou tohto ročníka bolo obdobie rokov 1939–1945 československých de­jín.

Ide sa na to

Tento tím, aby sa dostal do Česka, musel svoje kvality ukázať najprv v krajskom kole. Uspieť už v krajskom kole znamená preukázať mimoriadne vedomosti. V Prešove bez problémov zvíťazili a postúpili do chebského finále ako slovenská dvojka. Deň D, teda veľké finále, sa konalo 26. novembra 2015 v priestoroch Západočeskej univerzity v Chebe. Skladalo sa zo štyroch kôl a po skončení toho posledného došlo k vyhláseniu výsledkov.

„Vďaka krátkym konzultáciám so svojimi žiakmi počas prestávok som vedel, že sa chlapci držali dobre, ale netrúfal som si tipovať naše konečné umiestnenie. Vyhodnotenie sa začalo ocenením najvzdialenejšej školy, ktorá sa zúčastnila finále. V tomto smere sme nemali konkurenciu a tím z Gymnázia arm. gen. L. Svobodu v Humennom získal pre svoju školu tlačiareň,“ priblížil dianie na súťaži R. Turik.

Historický výsledok

Len čo sa vrátili z pódia, organizátor vyhlasoval najlepší tím zo Slovenska. „Práve na tento okamih sme čakali najviac a na našu veľkú radosť sa na obrazovke objavil opäť nápis „Humenné“. V tomto momente sme už vedeli, že sme dosiahli veľmi dobrý výsledok. Každý z členov tímu získal za toto umiestnenie notebook,“ informoval ďalej obľúbený učiteľ dejepisu.

„Nakoniec boli vyhlasované konečné výsledky. Ocenené boli družstvá od 10. miesta. Keďže na desiatom mieste skončilo družstvo zo 156, vedeli sme, že sme v prvej desiatke, pretože sme získali 166 bodov. Nakoniec to stačilo na celkove siedme miesto, pričom ešte družstvo na piatom mieste malo rovnaký počet bodov. V každom prípade sa nám podaril historický výsledok. Žiadna slovenská škola sa v tejto súťaži neumiestnila tak vysoko,“ okomentoval veľký úspech R. Turik.

Nemohli sa zaniesť

Podľa jeho ďalších slov celá organizácia, úroveň a všetko okolo súťaže bolo na neuveriteľne vysokej úrovni a kvalitnejšiu stredoškolskú súťaž ani nepozná. Mali len jeden jediný problém, presun do vlaku. „Množstvo kníh, ktoré sme dostali, ako každý účastník finále a ďalšie ceny, nás dosť zaťažili, ale nakoniec sme šťastne docestovali domov,“ zakončil s úsmevom R. Turik.

Na fotke zľava: Jozef Džubara, Richard Butala a Alexander Burda, zdroj: kvhbeskydy.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM