Rôzne

Humenské rušňové depo otvorí svoje brány: Pripravené lahôdky pre oči, ústa aj uši!

Deň železnice v Humennom aj tento rok otvorí počas Pamätných dní mesta brány humenského rušňového depa, presne v sobotu 6. septembra. Na čo sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Humenské rušňové depo otvorí svoje brány: Pripravené lahôdky pre oči, ústa aj uši!
Zdroj: Dnes24.sk

„Počas Dní mesta predstavíme to najlepšie, čo železnice na východnom Slovensku majú vo vozidlovom parku a čo všetko ešte chystajú pre východ z Operačného programu doprava,“ informoval predseda Podvihorlatského železničného spolku z Humenného Dominik Drevický.

Predstaviť by sa mali nielen vozidlá, ktoré cestujúci poznajú z tratí v Humennom a okolí, ale tiež moderný vlak spod Tatier tzv. „Vrana“, či familiárne prezývaná motorová jednotka „Bageta“ z Košíc. Organizátori očakávajú, že sa im podarí predviesť v Humennom aj najnovšiu elektrickú poschodovú súpravu, hoci len zavesenú za dieselový rušeň. „Návštevníci tak budú mať jedinečnú možnosť vychutnať si výhľad na Humenné z pos­chodového vlaku. Navyše sa možno dozvedia aj niečo o toľko očakávanej elektrifikácii trate z Bánoviec nad Ondavou,“ upozornil Drevický.

Nebude však chýbať ani kúsok histórie a na návštevníkov sa už teší legendárna „Stakčínska strela“, najstarší prevádzkyschopný motorový vozeň v bývalom Československu. Pripravených je aj množstvo atrakcií pre deti, ako kreslenie v nákladnom vozni, ukážky policajnej aj hasičskej techniky, ale najmä vozenie po areáli depa na skutočnom veľkom rušni na baterky.

„Už tradične budú zberatelia a modelári vystavovať mince, zbrane a modely vláčikov. Predstavia sa aj humenskí motorkári z klubu Demon Proximum. Pre dospelých zas bude zaujímavosťou reštauračný vozeň, v ktorom sa budú variť aj zemplínske špeciality, deťom by však mohla ulahodiť cukráreň v špeciálnom disco vozni,“ dodáva Drevický. Návštevníkom príde dopoludnia zaspievať aj Peter Stašák a celý deň ich bude baviť skupina Retro. Program sa začne o 9. hodine a vyvrcholí o 17. hodine.

Čítajte tiež:

Pamätné dni mesta štartujú už zajtra: Tu je kompletný program osláv v Humennom!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM