JAB Rôzne

Humenská rodáčka, čo sa oddala kočovnému životu: Pre závrate sa radí medzi kolotočiarske rarity!

Rarita medzi kolotočiarmi. Rodáčka z Humenného žije už dlhých 26 rokov kočovným životom, ale na kolotoči sedela pritom len raz! Iveta nám porozprávala všakovaké zaujímavosti z tohto bezpochyby netradičného života.

Ilustračný obrázok k článku Humenská rodáčka, čo sa oddala kočovnému životu: Pre závrate sa radí medzi kolotočiarske rarity!
Zdroj: Dnes24.sk

Kolotoče sú dnes neodmysliteľnou súčasťou predovšetkým jarmokov. Hoci jarmoky poväčšine končia po dvoch – troch dňoch, kolotoče ostávajú na mieste aj týždeň. Chceli by ste si vyskúšať žiť každý týždeň na inom mieste?

6 mesiacov kolotočiarka, 6 mesiacov kvetinárka

Kolotočiarsky život je plný zábavy, cestovania a spoznávania nových ľudí. Ako sme sa dozvedeli, kolotočiarom sa človek nestáva, kolotočiarom sa rodí. No je tu ešte jeden spôsob, ako sa k nim dostať. Iveta (46), rodáčka z Humenného, sa vydala za kolotočiara z Česka, kde má dnes aj ona trvalý pobyt. A takisto sa aj z nej stala kolotočiarka, ktorou je už 26 rokov.

Kolotoče sú ich rodinný podnik, celkom ich majú trinásť. Iveta za tie roky pochodila s kolotočmi celé Slovensko, Poľsko a aj Maďarsko. Na cestách sú polovicu roka. „Šesť mesiacov chodím s kolotočmi a šesť mesiacov robím u mojej známej v kvetinárstve. Žiť z niečoho treba,“ povedala.

Na kolotoči máva závrate, zachraňuje stratené deti

Iveta je medzi kolotočiarmi raritou. Na kolotoči bola iba raz a zistila, že tento typ adrenalínu nemusí. „Bohužiaľ mávam závrate,“ zasmiala sa. Zaujímala nás aj cena a údržba takého kolotoča. „Nafukovačky sa pohybujú okolo 3 – 4 tisíc €. Kolotoče stoja od 160 – 320 tisíc eur. My máme také rodinné kolotoče. Aj tu platí, čím väčší adrenalín, tým väčšia zodpovednosť,“ doplnila Iveta. Revíziu kolotočov robí podľa jej slov každý rok odborník. S úrazom, alebo nehodou sa za tie roky našťastie nestretla. „No neverili by ste, koľko stratených detí som zachraňovala. Boli aj také prípady, že rodičia nechali dieťa na kolotoči a odišli. Dieťa bolo pri mne celý deň až nakoniec som musela zavolať políciu,“ rozpráva svoj zážitok. „Našťastie, zatiaľ vždy všetko dobre dopadlo,“ uzavrela.

Deti kolotočiarov nechodia na stredné školy

Iveta síce deti nemá, ale prezradila nám, že jej manžel ako dieťa navštívil 120 rôznych základných škôl. Ako sme sa dozvedeli aj teraz fungujú rodiny podobne. Ivetin švagor má tri dcéry a už aj jedno vnúča. Keď sme sa ho spýtali ako fungovali, keď dcéry chodili do školy odpovedal. „Úplne normálne. Tam kde sme boli, tam boli v škole, alebo sme so sebou vozili súkromného učiteľa. Na konci júna išli spraviť deti skúšky do svojej školy a tak to išlo rok po roku,“ porozprával nám Pepa (48). Čo sa týka vyššieho vzdelania, Iveta prezradila, že deti kolotočiarov na stredné školy nechodia. A dôvod? Vraj majú o remeslo postarané.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM