Tomáš Šuhajda Rôzne

Humenská fotografka Katka: Na týchto miestach fotím mladomanželov najradšej!

Mladá humenská fotografka Katka Kočanová cvaká rôzne snímky, no v rozhovore s ňou, ktorý vám práve prinášame, sme zaostrili na svadby. Na akých miestach v našom okolí fotí zaľúbencov najradšej?

Ilustračný obrázok k článku Humenská fotografka Katka: Na týchto miestach fotím mladomanželov najradšej!
Zdroj: Dnes24.sk

Pamätáte sa na svoju prvú svadbu? Nemali ste pri premiére stres? :)

Moju prvú svadbu si samozrejme pamätám, bolo to zaujímavé. Bola som 15-ročné dievča s plne naštudovanou teóriou, no… Bez praktických skúseností. Našťastie, začínala som ako fotografka pri otcovi – kameramanovi, ktorému som bola neustále v pätách s otázkou „Tato, čo bude teraz?“.

Máte spočítané, koľko svadieb ste už odvtedy stihli nafotiť?

Spočítané to celkom nemám, ale keďže svadby fotím už deviaty rok, predpokladám, že to bude približne tak 200 svadieb. A predsa pred každou svadbou prežívam menší stres, pretože na každej jednej mi záleží a všetkým mladomanželom sa snažím urobiť tie najlepšie fotky.

Je to náročný chlebíček? Koľko trvá upravovanie fotiek?

Fotenie samé o sebe náročné nie je, keď vás to baví. Stále chcem skúšať niečo nové. Každá svadba je pre mňa ďalšou príležitosťou odfotiť niečo zaujímavé, netradičné. Najťažšie pre mňa je dlhé ponocovanie na svadbe, keď po celom dni behania s 3–4kg technikou, si túžim iba vyložiť nohy a zvítať sa s mojimi miláčikmi – kocúrikmi, ktorí ma už netrpezlivo čakajú, respektíve čakajú na „mäsovú výslužku“ zo svadby :).

Mám tú výhodu, že môj koníček je aj mojou prácou. Môžem sa mu venovať profesionálne a vďaka tomu zvládam upraviť fotky zhruba do týždňa, v extrémnych prípadoch sú to dva týždne. Nedokážem oddychovať, keď viem, že ma v počítači čakajú fotky. Myslím, že toto je jedna z vecí, ktorú si na mne moji zákazníci cenia. Sama viem ako to je čakať za niečím, na čo sa neskutočne tešíte.

Pri fotení mladomanželov – majú vlastné predstavy kde to bude alebo si nechajú poradiť?

Je to individuálne. Sú mladomanželia, ktorí majú presnú predstavu a sú aj takí, ktorí to nechávajú celé na mňa. Oboje prípady si ma vybrali na základe mojej práce, nie kvôli tomu, aby som napodobnila niekoho iného. Predstava je fajn, som rada, ak viem, čo mladomanželia chcú, navštívime miesta, ktoré sú s ich vzťahom rôzne previazané alebo miesta, kde sa im proste „iba“ páči. Niektorí túžia po romantických fotkách, ďalší chcú skôr niečo na zábavnejší štýl s mnohými rekvizitami, no vo všetkých prípadoch chcem dosiahnuť na fotke prirodzenosť. Mladomanželov do ničoho nenútim, najkrajšie je predsa prirodzené pohladenie, bozk, či úsmev, nerobíme to kvôli tomu, lebo fotografka povedala :).

Aké sú Vaše naj miesta na fotenie mladomanželských pá­rov?

Moje naj miesta sa každoročne a aj každomesačne menia :). Avšak, je jedno miesto, kde fotenie jednoducho zbožňujem – náš humenský vysielač. Iba zelená tráva, modrá obloha a mladomanželia… V tom lepšom prípade západ slnka. Tam chodím pravidelne už niekoľký rok a nikdy ma tam fotenie ešte neomrzelo. Nemusím miesta typu – „tu sa chodia fotiť“. Stále hľadám niečo nové, pred pár rokmi boli mojimi obľúbenými Lackovce, ktoré som si vtedy nazvala „môj externý ateliér“ :). Mám rada miesta, kde mladí vyniknú v kontraste s niečím rozbitým, špinavým – ako napr. vrakovisko pri Lackovciach. Ďalej, pre mňa najkrajšie miesto na fotenie v jeseni je náš humenský park… Tých miest na fotenie je neskutočne veľa, fotiť sa dá všade.

Spomínate si na nejaké netypické miesto, ktoré si vyžiadal samotný pár?

Vždy som túžila nafotiť svadobné fotky vo vode. Až mi to jeden pár sám navrhol. Avšak… Bola som po zápale hrdla, vonku bolo tesne pred dažďom, voda studená, každú chvíľu som mala pocit, že ja aj s mojou technikou do tej vody spadneme. Na mladomanželov som musela kvôli hluku vody kričať no aj tak sme sa nepočuli… Nakoniec sme to vzali ako srandu, dopadlo to celkom fajn, mladí si svoj sen splnili. A teraz môj sen? Hmm, nafotiť naozaj romantické fotky vo vode. Kto sa podujme? :)

Foto: Katka Kočanová

Humenská fotografka Katka: Na týchto miestach fotím mladomanželov najradšej!
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM