Rôzne

Humenné, to je aj kombinácia siedmych písmen: Viete, ako vznikol názov nášho mesta?

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, podľa čoho vznikol názov nášho mesta? Nazrite spolu s nami na malú chvíľu do histórie Humenného.

Ilustračný obrázok k článku Humenné, to je aj kombinácia siedmych písmen: Viete, ako vznikol názov nášho mesta?
Zdroj: Dnes24.sk

Humenné oslavuje v tomto roku 700. výročie prvej písomnej zmienky. Aj keď sa vznik mesta predpokladá ešte pred rokom 1317, práve z toho roku pochádza o ňom prvá písomná správa.

Zamerajme sa ale teraz na samotný názov. Podľa publikácie Dejiny Humenného, pôvodné obyvateľstvo tohto mesta bolo slovanské a toto obyvateľstvo dalo Humennému aj meno. Ako sa v tejto publikácii uvádza ďalej, medzi bádateľmi panuje všeobecná zhoda v tom, že názov Humenné je slovenského (slovanského) pôvodu a pochádza zo slova „humno“.

Humno je slovo používané v našich končinách pomerne často aj dnes a znamená záhradu nachádzajúcu sa pri stodole.

Zaujímavosťou je, že historik B. Varsik práve na základe miestneho názvu Humenné kladie vznik nášho mesta až do 13. storočia, pretože v tomto storočí sa v slovenčine zmenila hláska g na h a teda ak by Humenné existovalo ešte pred 13. storočím, Maďari by jeho názov prevzali s g, čo sa ale nestalo…

Viete, že aj dedinka na strednej Ukrajine nesie názov Гуменне? Viac info a foto nájdete v článku Dedinka na strednej Ukrajine s názvom Гуменне? Je to tak, Humenné má svojho menovca!

Titulné foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM