Správy

Humenné schválilo rozpočet. Kam pôjdu v ďalšom roku peniaze?

Aké investície mesto v nasledujúcom roku chystá?

Ilustračný obrázok k článku Humenné schválilo rozpočet. Kam pôjdu v ďalšom roku peniaze?
Zdroj: Mesto Humenné

Mesto Humenné bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške 29,7 milióna eur. K dispozícii bude mať približne o štyri milióny eur menej ako v roku 2020.

„Výška príjmov aj výdavkov je ovplyvnená pokračujúcou pandémiou koronavírusu,“ odôvodňuje skutočnosť dôvodová správa k rozpočtu mesta, ktorý mestskí poslanci schválili na svojom ostatnom zasadnutí.

„V roku 2021 chceme zachovať úroveň služieb na porovnateľnej úrovni roka 2020, bude však ovplyvnená vývojom príjmov. V prípade ich výpadkov budeme nútení pristúpiť k úsporným opatreniam a znižovaniu rozpočtovaných výdavkov, čo bude mať vplyv na všetky oblasti bežného života mesta,“ priblížil dokument stanovisko samosprávy.

Nižšie príjmy

Ako vyplýva z príjmovej časti rozpočtu, pri tvorbe ktorej mesto bralo do úvahy aj prognózy Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, vplyvom pandémie nového koronavírusu je prognóza výnosu podielových daní oproti minulému roku nižšia o 472-tisíc eur. Pandémia tiež ovplyvnila pokles očakávaných príjmov na miestnych daniach, keďže poslanci v tomto roku schválili ich úľavy platné počas trvania mimoriadnej situácie.

Čiastočnú kompenzáciu mesto, naopak, očakáva od použitia prostriedkov z rezervného fondu, viac ako jeden milión eur tiež predstavujú transfery zo štrukturálnych fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu SR.

Dokončia sa projekty

Výdavková časť budúcoročného rozpočtu počíta s kapitálovými výdavkami vo výške viac ako 2,7 milióna eur. Suma má pokryť dofinancovanie výstavby bytového domu s 38 bytovými jednotkami, projekt Zlepšenie environmentálnych aspektov na území mesta Humenné, ktorý zrevitalizuje medziblokový priestor na Sídlisku pod Sokolejom, či rekonštrukciu cyklochodníka a jeho predĺženie do prímestskej rekreačnej oblasti Hubková.

Samospráva chce tiež v roku 2021 zrealizovať prvú z piatich splátok súvisiacich s odkúpením časti majetkového podielu v Humenskej energetickej či rekonštruovať teplovodné rozvody. V pláne je aj projekt vodozádržných opatrení v intraviláne mesta a rekonštrukcie objektov vzdelávacích inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Bude atletický ovál?

Výstavba nového bežeckého oválu na mieste nefunkčnej atletickej dráhy v areáli futbalového ihriska na Hrnčiarskej ulici, na ktorú má mestu prispieť aj Slovenský atletický zväz a s ktorou chce mesto takisto začať na budúci rok, zatiaľ nie je v rozpočte zahrnutá.

„Finančný náklad na túto akciu bude zapracovaný rozpočtovým opatrením po schválení hospodárskeho výsledku za rok 2020,“ vysvetľuje sa v dokumente.

Dianie v Humennom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM