Samospráva

Humenné má schválený rozpočet: Je najvyšší v histórii mesta, VIDEO

Humenskí poslanci schválili na svojom rokovaní rozpočet, ktorý je vôbec najvyšší v histórii mesta. Pozrite si podrobnosti.

Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Miloš Meričko to pripisuje rastu daňových príjmov, ale aj viacerým rozvojovým aktivitám, ktoré má samospráva v pláne zrealizovať.

„Sú tam investičné akcie, ktoré sú podmienené financovaním či už zo Štátneho fondu rozvoja bývania, alebo dotáciou na bytový dom, taktiež sú tam eurofondové akcie. Ak by sa nezrealizovali, ten rozpočet by bol o dosť nižší. Máme veľký plán investičných akcií, ktoré sú asi historicky najvyššie v Humennom, teda budeme pokračovať v akciách, ktoré už boli začaté alebo minimálne zazmluvnené v predvolebnom období,“ vysvetlil Meričko. Spomenul, že participatívnemu rozpočtu sa vzhľadom na nedostatok času nemohli venovať, rátajú s ním však v budúcom roku. Zdôraznil, že výška sadzby za dane a poplatky sa v tomto roku ešte nemení.

Vyrovnaný rozpočet

Rozpočet na aktuálny rok je vyrovnaný v príjmovej aj výdavkovej časti, a to vo výške 32 842 060 eur. Bežné príjmy predstavujú niečo vyše 25,39 milióna eur, kapitálové sú v objeme viac ako 3,49 milióna eur. Príjmy finančných operácií predstavujú približne 3,95 milióna eur a obsahujú aj úverové zdroje vo výške 771 675 eur. Bežné výdavky sú rozpočtované na 24 862 819 eur, kapitálové na 7 359 581 eur a výdavky finančných operácií predstavujú sumu 619.660 eur. Prevod z rezervného fondu do príjmov je rozpočtovaný vo výške 1 744 605 eur.

Poslanci na svojom stredajšom (27. 2.) zastupiteľstve s rozpočtom odsúhlasili aj transfer pre mestské príspevkové organizácie na tento rok. Technické služby mesta Humenné dostanú vyše 2,13 milióna eur, mestské kultúrne stredisko takmer 380 000 eur a správa rekreačných a športových zariadení takmer 1,05 milióna eur. Mesto poskytne dotácie v zmysle príslušného všeobecne záväzného nariadenia prostredníctvom komisií mestského zastupiteľstva v celkovej sume 413 900 eur, a to okrem iného na podporu športu, kultúry, cestovného ruchu, cirkví, ale i školstva.

Aj do tohto pôjdu peniaze

Samospráva chce v roku 2019 aj naďalej poskytovať benefity pre svojich občanov. Patrí medzi ne napríklad príspevok na stravovanie seniorov, pri narodení dieťaťa či pre prvákov. Zvýhodnené cestovné sa na základe schváleného pozmeňovacieho návrhu rozširuje aj na študentov stredných škôl. S tým sa budú musieť podľa Merička popasovať, keďže to v rozpočte zakomponované nemali.

Medzi investičné akcie mesta patria napríklad výstavba bytového domu i pokračovanie v realizácii zariadenia pre seniorov. Peniaze pôjdu aj na rekonštrukciu ciest a chodníkov v meste či asfaltové úpravy školských areálov a chodníkov, tiež na revitalizáciu parku na Ulici Osloboditeľov, rekonštrukciu rozvodov tepla či výstavbu tréningového ihriska s umelou trávou.

Investovať sa bude aj do nemotorovej dopravy, v pláne je dobudovanie systému triedeného zberu a odvozu komunálneho odpadu na území mesta. Pokračovať bude samospráva aj vo výstavbe komunitného centra a materskej školy v osade Podskalka. Okrem toho sa zlepšia environmentálne aspekty na území mesta a investuje sa aj do materských a základných škôl v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM