Rôzne

Humenné má desiatky národných kultúrnych pamiatok: Viete, čo všetko k nim patrí?

Nedávno boli zaradené ďalšie humenské objekty medzi národné kultúrne pamiatky. Čo všetko vlastne v Humennom patrí do tohto prestížneho zoznamu?

Ilustračný obrázok k článku Humenné má desiatky národných kultúrnych pamiatok: Viete, čo všetko k nim patrí?
Zdroj: Dnes24.sk

V júni tohto roka sa medzi ďalšie národné kultúrne pamiatky v Humennom zapísali 4 známe levy pred zámkom, obe fontány nachádzajúce sa v parku, studňa na nádvorí zámku, 4 sochy alegórií – tie nájdete v parku i na nádvorí zámku či dve erbové balustrády pred zámkom.

Humenné má však aj ďalšie národné kultúrne pamiatky. Viete o všetkých? Pomerne nedlho v tomto zozname je aj Valaškovský most, ktorý sa vlani dočkal obnovy.

Už dlhší čas k ním patrí, ako inak, kaštieľ resp. zámok, ale aj park nachádzajúci sa pri ňom.

Národnou pamiatkou je tiež celkom pochopiteľne ďalšia z dominánt nášho mesta a teda Kostol Všetkých svätých a spolu s ním aj niekdajší františkánsky kláštor.

Najviac pamiatok má Humenné na Mierovej ulici a to z dôvodu, že medzi ne patrí 13 kaplniek krížovej cesty, Kostol P. M. Sedembolestnej a aj aleja nachádzajúca sa na kalvárii, radená medzi historickú zeleň.

Medzi národné kultúrne pamiatky patria aj dva neaktívne cintoríny – židovský nachádzajúci sa na Hubkovej a vojnový v susedstve mestského cintorína z roku 1945.

Tiež sa do zoznamu radia pomníky v blízkosti mestského cintorína – pomník padlým v I. svetovej vojne a pomník padlým vojakom sovietskej armády a taktiež hrob partizánskeho veliteľa A. G. Jemeľjanova.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM