Správy

Humenné kolauduje zariadenie pre seniorov: Prevádzkovať ho chce samo

Na mieste bývalej materskej školy v lokalite Dubník vyrastá zariadenie pre seniorov.

Ilustračný obrázok k článku Humenné kolauduje zariadenie pre seniorov: Prevádzkovať ho chce samo
Zdroj: Mesto Humenné

Zariadenie pre seniorov, s ktorého výstavbou začalo mesto Humenné pred dvoma rokmi, je v procese kolaudačného konania. Stavba s celkovými nákladmi viac ako 1,8 milióna eur si bude vyžadovať ďalšie investície. Poslanci na svojom ostatnom zasadnutí (18. 11.) rozhodli, že prevádzkovateľom bude mesto.

„Keďže je to stále iba holá stavba, potrebujeme v budúcom roku, čo bude mať vážny dopad na financie mesta, zariadiť tento dom seniorov, predovšetkým čo sa týka kuchyne, ale aj jednotlivých izieb,“ vyjadril sa po mestskom zastupiteľstve primátor Miloš Meričko.

Ako dodal, mesto bude musieť vyriešiť aj otázku personálu, stanoviť podmienky pre prijímanie klientov a výšku poplatku v prípade samoplatcov. Jedným z riešení, ako zariadenie prevádzkovať ako mestské, je podľa jeho ďalších slov založenie neziskovej organizácie.

Ešte takmer milión

Ako vyplýva z informatívnej správy o stave projektu, predpokladané výdavky na materiálne zabezpečenie zariadenia predstavujú sumu takmer 0,9 milióna eur. Jednou z alternatív tohto dofinancovania, ktorú materiál predostrel, je získať dotáciu z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny aspoň na čiastočné vykrytie nákladov. Mesto o ňu môže požiadať po tom, čo zariadenie na ministerstve zaregistruje.

Výdavky zariadenia na jeho personálne zabezpečenie pri plánovanom stave 20 zamestnancov samospráva vyčíslila na viac ako 359 400 eur ročne, bežné ročné prevádzkové náklady na 138 000 eur.

Prestavba škôlky

Zariadenie pre seniorov vzniklo v lokalite Dubník prestavbou materskej školy, ktorá bola viac rokov nevyužívaná na svoj účel a bola v zlom technickom stave. Celkové náklady na výstavbu boli vo výške 1 805 709 eur. Mesto získalo finančné prostriedky na jeho vybudovanie zo Štátneho fondu rozvoja bývania vo výške 957 450 eur, ďalších 848 259 eur vyčlenilo z vlastných zdrojov.

Kapacita zariadenia je 40 klientov, zariadenie disponuje 15 dvojlôžkovými a desiatimi jednolôžkovými izbami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM