Zuzana Vajayová Rôzne

Humenné chce pozemky pod rómskym cintorínom na Podskalke

Mesto Humenné chce získať do dlhodobého prenájmu pozemky pod rómskym cintorínom na Podskalke.

(WEBNOVINY) – Mesto Humenné chce vysporiadať pozemky pod jediným rómskym cintorínom na Slovensku, ktorý sa nachádza v osade v lokalite Podskalka v katastri mesta.

Najstaršie hroby majú vyše sto rokov, chudobní Rómovia, ktorí nemajú peniaza na to, aby uložili pozostatky svojich príbuzných na verejnom cintoríne, ich stále pochovávajú v osade. Pietne miesto na Podskalke nie je vo vlastníctve mesta. Pozemky patria urbariátu.

Primátorka Humenného Jana Vaľová pre agentúru SITA uviedla, že podľa predbežnej dohody s urbariátom, by mesto prenajalo pozemky pod cintorínom na 30 až 50 rokov. Rokuje sa o cene 20 centov za meter štvorcový. Ide asi o pol hektárový pozemok. Návrh musia ešte odobriť mestskí poslanci.

Vaľová by po legalizácii cintorína rada postavila v tejto lokalite aj menší dom smútku. Radnica chce vysporiadať tiež pozemky v celej rómskej osade, aby mohla zlegalizovať niektoré stavby a postaviť pre deti ihrisko.

Sčítanie ľudu má odhaliť skutočnosť

Podľa primátorky v súčasnosti neexistuje reálne číslo, koľko Rómov žije na Podskalke. Májové sčítanie ľudu chce preto využiť aj na zreálnenie údajov o tejto lokalite. Počet ľudí s trvalým pobytom ani zďaleka neodzrkadľuje skutočnosť, koľko Rómov tu žije. Sčítací komisári pôjdu do terénu a pokiaľ bude potrebné, tak aj za asistencie mestskej polície.

Primátorka uviedla, že pôvodná komunita Rómov sa jej sťažuje na početnú skupinu nelegálnych prisťahovalcov, ktorí majú iné návyky a narúšajú zabehnutý život ostatným obyvateľom tejto lokality. Vaľová chce zmapovať nielen počty Rómov, ale aj domy, v ktorých žijú. Časť pozemkov na Podskalke patrí mestu, ďalšie urbariátu. Niektoré domy sú postavené legálne, iné sú čiernymi stavbami. Vaľová má v pláne vytvoriť pre Rómov z Podskalky aspoň nejaké pracovné príležitosti.

Problém s pozemkami rieši radnica aj pod bytovým domom na Kukučínovej ulici, ktorý chátra a slúži bezdomovcom. Bytovka patrí mestu, pozemky pod ňou sú v súkromných rukách. Radnica sa 12 rokov nedokázala dohodnúť s vlastníkmi na sume, za ktorú by pozemky kúpila. Mesto chce bytovku opraviť. Ak k dohode nedôjde, spor skončí na súde, vyhlásila Vaľová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM