toš Rôzne Správy

Humenné a Sninský kameň na jednej fotke či Rumunsko z Vihorlatu: ROZHOVOR s autorom interesantných záberov!

Diaľkovej fotografii sa venuje zhruba od roku 2012. Odvtedy z objektívu Humenčana Milana Bališina vzišlo mnoho skvelých, pre niekoho až neuveriteľných záberov.

Ilustračný obrázok k článku Humenné a Sninský kameň na jednej fotke či Rumunsko z Vihorlatu: ROZHOVOR s autorom interesantných záberov!
19
Galéria
Foto: Milan Bališin

Naposledy zaujal záber z dielne Milana Bališina, ktorý zachytáva Humenné a Sninský kameň. A aj keď sa v komentároch na sociálnej sieti objavili pochybnosti, či naozaj ide o Sninský kameň a nie o Vihorlat, on si je tým istý. Prečo? Nielen o tejto fotke sme sa porozprávali s jej autorom, ktorý sa už niekoľko rokov venuje diaľkovej fotografii.

Na internete sa objavila pozoruhodná fotka, ktorej ste autorom. Z akého dňa pochádza tento záber?

Záber pochádza zo dňa 18. 4. 2020 (zo soboty).

Na fotke je podľa vás vidno Sninský kameň. V komentároch sa však objavili protichodné názory, pričom niektorí tvrdia, že ide o Vihorlat. Z čoho vychádzate, že je to práve Sninský kameň?

Jednak presne viem ako Sninský kameň vyzerá a akú má polohu, kde je jeho miesto. :) Jeho vrcholová časť pripomína plošinu, Stolovú horu, ktorá sa nachádza nad Kapským mestom v Južnej Afrike. Po priblížení originálneho záberu je vidieť skalné bralo „Veľkého“ Sninského kameňa, ktoré jasne dokazuje, že sa nejedná o vrchol Vihorlatu. Fotil som z daného miesta aj širší záber, kde je zachytený spolu so Sninským kameňom aj Vihorlat (smiech).

Môžete prezradiť, odkiaľ to bolo fotené?

Bolo to odfotografované približne 6 km od Sídliska pod Sokolejom, z lesov medzi obcami Závadka a Topoľovka.

Odkedy sa venujete diaľkovému pozorovaniu, diaľkovej foto­grafii a ako ste sa k tomu dostali?

Intenzívnejšie som začal fotografovať ďaleké výhľady približne od roku 2012, fotografoval som aj predtým, ale pomenej… Prakticky od mala som chodil s rodičmi na túry, najradšej som mal výstupy na vrcholy. Už ako malého chlapca ma fascinovali ďaleké výhľady, napr. zo Sninského kameňa, ak bolo vidieť z neho v zime Tatry.

Čo všetko obnáša diaľkové fotografovanie?

Diaľkové fotografovanie nie je jednoduché, človek musí vedieť kedy ísť fotografovať, aby sa dostavil úspech v podobe ďalekého úlovku. Musí sledovať a „poznať“ počasie, samozrejme dnes máme meteorologické predpovede, aj na základe ktorých sa pozorovateľ rozhoduje. Výstupy na vrcholy s fototechnikou, ktorá pridá na záťaži a neraz v chladnom, mrazivom aj veternom počasí, nie sú asi pre každého. Niekedy sa treba brodiť v snehu, inokedy je to jednoduchšie. Občas si treba privstať na východ slnka a už po tme vyrážať na vrchol, najťažšie je to v zime…

Ďalšia vec je samotné fotografovanie, to musí človek tiež ako tak ovládať. Najťažšie sa fotí v zime pri silných mrazoch, vtedy už nechce ani fototechnika veľmi poslúchať a o bolesti prstov na rukách, kedy bolo nutné fotografovanie prerušovať, viem svoje… Ale ak sa človeku podarí zachytiť vytúžený cieľ, ďaleké pohorie, vrcholy, stojí to za to, ale to treba zažiť.

Máte na svojom konte mnohé interesantné diaľkové zábery. Vysoké Tatry z humenskej Kal­várie, Gutínske vrchy v Rumunsku z Vihorlatu… Ktorý záber je pre vás osobne najhodnotnejší?

Ďakujem. Všetky vydarené zábery, majú pre mňa hodnotu a mám z nich radosť, obzvlášť ak sa podarí zachytiť nejaký ďaleký pohľad. Niekedy pre mňa záber nemá hodnotu len kvôli dosiahnutej vzdialenosti, hlavne ide o to, čo je zachytené a ako, či boli výborné podmienky a cieľ je perfektne „čisto“ a podľa možností aj celý viditeľný. Najhodnotnejší neviem, ale dosť ťažko sa fotí Rumunsko, tak to sú pre mňa vždy hodnotné zábery. Najbližšie môjmu srdcu sú zábery z regiónu, kde žijem a kde som vyrastal.

Máte v diaľkovej fotografii nejaké zatiaľ nezrealizované sny?

Áno samozrejme, bez toho by to asi nešlo. Je ešte toho dosť, čo mám v pláne zachytiť, ale to by som teraz ešte neprezrádzal.

Viac o fotení Milana Bališina nájdete aj na portáli Naobzore.net.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Oplatí sa vidieť. Humenčan nafotil neuveriteľné diaľkové zábery
19
Galéria
Foto: Milan Bališin
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM