Veronika Hunyadiová Správy

Hrozí v Humennom zánik niektorých stredných škôl?

Podľa prešovskej župy by sa niektoré školy mohli zrušiť alebo zlúčiť. Čo si o tom myslí mesto a riaditelia škôl?

Ilustračný obrázok k článku Hrozí v Humennom zánik niektorých stredných škôl?
Zdroj: Mesto Humenné

Jedným z kľúčových bodov pondelkového (24. 8.) zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) bola optimalizácia stredných škôl v kraji. Poslanci rozhodovali o osude stredných škôl v Humennom.

Návrh prešovskej župy sa týkal Hotelovej akadémie (HA) a Obchodnej akadémie (OA) v Humennom. Obe školy mali byť vyradené zo siete škôl a vzniknúť mala Spojená škola s organizačnými zložkami OA a HA. Sídliť mala v priestoroch dnešnej Obchodnej akadémie na Komenského ulici.

Kraj svoj návrh odôvodnil demografickým vývojom v okrese, ako aj potrebou zosúladiť kvalitu vzdelávania s potrebami na trhu práce. Spojením by podľa župy vznikla aj úspora z prevádzkových nákladov na pôvodnú budovu Hotelovej akadémie.

Školy boli proti

Proti zlučovaniu akadémií boli od začiatku ich riaditelia. Obchodná akadémia reagovala na návrh aj online petíciou, v ktorej žiadala zachovania všetkých stredných škôl v meste. Poukázala pritom na skutočnosť, že svojou 145-ročnou históriu patrí medzi najstaršie školy na Slovensku. Pod petíciu sa podpísalo viac ako 2-tisíc ľudí.

Riaditeľka Hotelovej akadémie Mariana Chudíková žiadala zachovanie právnej subjektivity oboch škôl. So zmenou nesúhlasil ani primátor Humenného Miloš Meričko. „Obe školy by prišli o svojich žiakov, keďže v blízkych mestách sú samostatné školy, obchodná akadémia a hotelová akadémia,“ uviedol svoje výhrady.

Rozdielne názory

K návrhu na optimalizáciu škôl vznikla dlhá a vášnivá rozprava. Proti návrhu vystúpili viacerí poslanci, ktorí hovorili o tom, že Prešovský kraj je „krajom spojených škôl“. Podľa ďalších zlúčením škôl nedôjde k významnej úspore peňazí, iní zas zdôrazňovali silu značky škôl a ich históriu.

Druhá skupina poslancov, naopak, poukazovala na úspešnú optimalizáciu škôl v Bardejovskom okrese, na zlý demografický vývoj a potrebu skvalitňovania vzdelávania.

Návrh neprešiel

Optimalizácia sa mala dotknúť aj okresu Vranov nad Topľou. Zo siete škôl mala byť vyradená Spojená škola v Čaklove, z ktorej malo vzniknúť elokované pracovisko pričlenené pod Strednú odbornú školu Alexandra Dubčeka vo Vranove. Ďalší návrh sa týkal Gymnázia v Snine, ktoré malo byť vyradené zo siete škôl, a včlenené ako organizačná zložka Spojenej školy na Partizánskej.

Žiaden z predkladaných návrhov na optimalizáciu škôl v zastupiteľstve podporu nezískal. Odmietla ich väčšina poslancov.

„Najskôr poslanci zrušili uznesenie, ktoré navrhovalo presťahovanie sa Hotelovej akadémie do sídla Obchodnej akadémie, pričom každá zo škôl bude mať svoje vedenie. V rámci optimalizácie siete stredných škôl bol podaný návrh na zriadenie Spojenej školy, ale tento poslanci neschválili,“ konštatoval Martin Meričko, poslanec PSK za okres Humenné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM