Rôzne

Ground Pepper 2014 v Lešti a Kamenici: Vojaci piatich krajín si precvičia bojovú činnosť

Už o necelé dva týždne sa vo výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť a v Kamenici nad Cirochou uskutoční medzinárodné cvičenie Ground Pepper 2014, na ktorom sa zídu vojaci až piatich krajín.

Ilustračný obrázok k článku Ground Pepper 2014 v Lešti a Kamenici: Vojaci piatich krajín si precvičia bojovú činnosť
Zdroj: TASR

Kopanie zákopov, maskovanie techniky, výstavba veliteľských a pozorovateľských stanovísk, ale aj evakuácia z ohrozeného územia a ochrana strategických objektov – to je len časť z toho, čo si slovenskí vojaci precvičia spolu s českými, poľskými, maďarskými a americkými už o necelé dva týždne. Informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Balleková.

„Doteraz bolo zvykom, že vojaci sa počas roka pripravovali predovšetkým na plánované cvičenia. Ground Pepper 2014 je v poradí už tretie neplánované cvičenie v tomto roku a v takýchto cvičeniach chceme aj naďalej pokračovať. Podľa informácií, ktoré mám od vojakov, je už dnes napriek pomerne krátkemu času na prípravu, všetko pripravené. Od pondelka 6.10. začnú presúvať do výcvikového priestoru Lešť prvú techniku z Michaloviec a Trebišova,“ uviedol minister obrany Martin Glváč zo Smeru-SD.

Ako ďalej informoval, vojaci si v rámci tohto Ground Pepper 2014 precvičia bojovú činnosť, ktorá sa doteraz pomerne zanedbávala. „Dôraz sa kládol predovšetkým na prípravu pre pôsobenie v medzinárodnom krízovom manažmente,“ vysvetlil Glváč s tým, že súčasné vedenie chce situáciu zmeniť.

Na cvičení Ground Pepper sa podľa informácií MO SR zúčastní približne 1300 vojakov s viac ako 300 kusmi techniky. Slovenské ozbrojené sily bude zastupovať vyše 900 vojakov, Česká republika bude mať zastúpenie takmer 300 vojakov, 42 cvičiacich bude z Poľska, 11 z Maďarska a asi 38 vojakov bude z USA. Na cvičení sa zúčastní aj sedem pozorovateľov z JFC Brunssum.

Ozbrojené sily (OS) SR budú na cvičení reprezentovať mechanizované prápory z 22. mechani­zovaného práporu z Michaloviec a z 21. zmiešaného mechanizovaného práporu z Trebišova, ďalej samohybný delostrelecký oddiel z Michaloviec, ženijný prápor Sereď, dopravná rota, PSYOPS, CIMIC tím a čata vojenskej polície. „Mojím zámerom je okrem iného v rámci cvičenia preveriť koordináciu činnosti mnohonárodnej jednotky pre účely kolektívnej obrany,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR genpor. Milan Maxim.

Cvičenie Ground Pepper 2014 sa uskutoční od 13. do 22. októbra 2014 vo výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť a v Kamenici nad Cirochou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM