Rôzne

FOTO: Zemplínsku šíravu zaplavilo rekordné množstvo odpadu!

Na Zemplínskej šírave zápasia vodohospodári s rekordným množstvom odpadu. Po intenzívnych zrážkach zo začiatku týždňa ho do tejto východoslovenskej nádrže naplavili vody Laborca.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zemplínsku šíravu zaplavilo rekordné množstvo odpadu!
Zdroj: TASR

Zamestnanci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š. p., sa podieľali na čistení Zemplínskej šíravy v posledných dňoch už niekoľkokrát.

Vyše 120 vriec komunálneho odpadu

V stredu vyzbierala vyše tridsiatka pracovníkov v úseku od výpustného objektu Zalužice až po juhovýchodnú hrádzu šíravy 120 vriec tuhého komunálneho odpadu. Tým sa však pre nich jarné upratovanie Zemplínskej šíravy neskončilo.

Nečakané množstvo odpadu

Množstvo odpadu, na ktoré pri monitoringu brehov nádrže natrafili v utorok (13. 5.) v lokalite Prímestská oblasť, ich zaskočilo, čo potvrdzujú aj slová hovorcu SVP Ľuboša Krna.

„Za posledné roky sme nezaregistrovali v tejto časti vodnej stavby takéto množstvo odpadu. Bol splavený z horného úseku rieky Laborec a jeho priľahlých prítokov po intenzívnych zrážkach v nedeľu a pondelok 11. mája a 12. mája."

Pri čistení aj ťažká technika

To čo sa podľa Krnových slov splavovalo po Laborci do Zemplínskej šíravy v uplynulých rokoch za niekoľko týždňov či mesiacov, priniesla rieka po intenzívnom daždi do nádrže prakticky za dva dni.

Opätovné čistenie brehov a vodnej plochy Prímestskej oblasti začali vodohospodári v stredu (14. 5.). Na upratovaní sa dopoludnia podieľalo dvanásť a neskôr až do večerných hodín šestnásť zamestnancov michalovskej Správy povodia Laborca za asistencie ťažkej techniky.

Z miesta vyviezli v priebehu dňa jedenásť nákladných áut odpadu a päťdesiat vriec naplnených plastovými fľašami a nádobami. V naplavenom odpade boli najviac zastúpené dreviny. V upratovaní pokračujú aj v priebehu dnešného dňa.

Zemplínska šírava zaplavená množstvom odpadu!
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM