Rôzne

Foto z humenského kaštieľa: Na prvý pohľad len pekná kraslica ukrýva v sebe viac!

Koncom týždňa otvoril svoje brány 25. ročník Karpatskej kraslice v Humennom. A v kaštieli sú k videniu naozaj pozoruhodné kúsky.

Ilustračný obrázok k článku Foto z humenského kaštieľa: Na prvý pohľad len pekná kraslica ukrýva v sebe viac!
5
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR

Karpatská kraslica v Humennom oslavuje v tomto roku 25. výročie. Počas histórie sa do tejto výstavy zapojilo viac ako 300 autorov, medzi nimi i 23 mužov, zo Slovenska i zahraničia s vyše 20 000 kraslicami. „Počet návštevníkov, ktorí videli túto výstavu, sa počíta okolo 50 000,“ uviedol pre etnológ Vihorlatského múzea Jozef Fundák.

Viac ako 1 000 vajíčok

V tomto roku vystavuje na Karpatskej kraslici 110 autorov, z toho takmer 30 je zo zahraničia. „Sú zastúpené štáty Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Ukrajina a Česko,“ priblížil s tým, že návštevníci môžu na výstave vidieť viac ako 1000 rôzne zdobených vajíčok. Podľa Fundáka krasličiari využili tradičné i moderné techniky. Ide napr. o batikovanie, voskovanie, vyškrabávanie, leptanie octom, olepovanie rôznymi druhmi materiálov, ale aj madeiru, quilling, paličkovanú čipku, háčkovanie či olepovanie plsťou. Populárne sú aj kombinácie týchto techník.

Ocenených autorov bolo v tomto roku spolu desať, medzi nimi aj Michal Pasternák z Humenného, ktorý získal ocenenie za dlhoročnú účasť a prínos k výstave. Ďalších sedem autorov postúpilo do Zlatého fondu. Ten by sa v budúcnosti podľa slov etnológa mohol stať súčasťou stálej expozície múzea.

Spolupráca so zahraničím

Vihorlatské múzeum nadviazalo v tejto súvislosti spoluprácu s viacerými zahraničnými inštitúciami pôsobiacimi na Ukrajine, v Poľsku, Maďarsku a Českej republike. „Tá spolupráca spočíva v tom, že partneri majú databázu tvorcov a každoročne nám sprostredkúvajú kolekcie konkrétnych autorov. V tomto roku boli zaradení do súťažnej kategórie,“ vysvetlil Fundák s tým, že s múzeom kraslíc v ukrajinskom meste Kolomyja je partnerstvo rozšírené aj o výmenu publikácií a vzájomné darovanie zbierkových predmetov do fondov oboch inštitúcií.

Karpatskú kraslicu pripravilo Vihorlatské múzeum v spolupráci s okresnou organizáciou Únie žien Slovenska. Podľa múzea sa podujatie stalo novým symbolom cezhraničných kontaktov, väzieb a priateľstva národov a národností žijúcich v Karpatskej kotline. Projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Výstava bude verejnosti prístupná do 21. apríla 2017.

Neprehliadnite!

…A na záver si môžete pozrieť prostredníctvom fotogalérie malú ochutnávku priamo z výstavy. Prvý záber je na kópiu najstaršej kraslice na Ukrajine pochádzajúcej z 15. storočia. Originál bol nájdený počas archeologických vykopávok v Ľvove.

OBRAZOM: Menšia ochutnávka z 25. ročníka Karpatskej kraslice v Humennom
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM