Kultúra

Filmová novinka v Kine FAJN: Producentkou mladá rodáčka z Humenného!

Už tento utorok a stredu (23.,24.7., vždy o 19:30 hod.) premietajú v humenskom Kine Fajn nový slovenský dokument Banícky chlebíček. Na jeho tvorbe sa podieľala aj Mirka Dírerová, rodáčka z Humenného.

Ilustračný obrázok k článku Filmová novinka v Kine FAJN: Producentkou mladá rodáčka z Humenného!
Zdroj: Dnes24.sk

Banícky chlebíček je celovečerný dokumentárny film o zašlej sláve jednej dediny a šanci mladého človeka uchytiť sa v tomto prostredí.

Nízkorozpočtový dokument sa vracia do oblasti Horného Gemera, kde bol v roku 1909 vybudovaný jeden z najmodernejších banských závodov v Európe, ktorý v 17 baniach zamestnával takmer šesťdesiatpäť percent miestnych obyvateľov. Po páde komunizmu bola ťažba železnej rudy z ekonomických dôvodov ukončená, v prevádzke zostal len jeden banský komplex. Banícky chlebíček sa sústreďuje na obyvateľov dediny Rakovnica a cez sériu portrétov jej obyvateľov podáva obraz myslenia celého kraja.

„Rok dozadu som v Rožňave nakrúcal absolventský film, počas ktorého som si všimol, že ľudia sa tu často vracajú k spomínaniu na obdobie pred rokom 1989 a to bez ohľadu na vek. Samozrejme, vytesňujú to zlé a vo veľmi zjednodušenej forme uvažujú, ako dobre sa im žilo predtým. Zaujalo ma, že to isté hovorí aj 80-ročný aj 16-ročný človek. Je to podľa mňa problém, ak aj mladí ľudia, ktorí sa majú práve zaradiť do spoločnosti, preberajú bez akejkoľvek analýzy názory rodičov, čo vedie k apatii. Mám však pocit, že tak uvažuje väčšina Slovákov,” povedal režisér filmu Roman Fábian.

„Nie je to len film o dedinke Rakovnica, ale o súčasnom stave dediny na celom Slovensku,“ doplnila výkonná producentka filmu Mirka Dírerová, rodáčka z Humenného.

Zdroj: Filmtopia

Filmová novinka v kine FAJN: Jej producentkou mladá rodáčka z Humenného!
1
Galéria
Filmová novinka v kine FAJN: Jej producentkou mladá rodáčka z Humenného!
2
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM