Tomáš Šuhajda Kultúra

Film o európskej divočine natáčali aj na skok od nás: Podľa režiséra je táto oblasť unikátna!

Na európskom kontinente sa zachovalo do dnešných dní iba niekoľko vzácnych lokalít, kde je možné pozorovať divokú prírodu. Brány jednej z nich pootvorili pred časom na území Východných Karpát mladí slovenskí filmári!

Ilustračný obrázok k článku Film o európskej divočine natáčali aj na skok od nás: Podľa režiséra je táto oblasť unikátna!
Zdroj: YouTube.com

Ich dokument, ktorý natáčali približne dva roky v pohraničných oblastiach Poľska, Slovenska a Ukrajiny, nesie názov Vlčie hory. Týmto pomenovaním sa v minulosti označovali oblasti dnešného Užanského národného parku na Ukrajine poľských Bieščad a slovenského Národného parku Poloniny.

Špeciálne zoskupenia živočíšnych druhov!

Dokumentárna snímka režiséra Erika Baláža, ktorú natočil spolu so svojimi priateľmi Karolom Kaliským a Jozefom Fialom, predstavuje územie troch susediacich národných parkov ako jedinečnú lokalitu s pozostatkami európskej divokej prírody. Tamojšia biodiverzita je podľa režiséra unikátna.

„Nachádza sa tam špeciálne zoskupenie živočíšnych druhov. Nikde v Európe nenájdeme žiť vedľa seba vlky, medvede, rysy, zubry či bobry, takáto kombinácia vlastne na iných miestach chýba,“ konštatuje Baláž.

Obraz prírody bez zásahov človeka

Vlčie hory sú podľa jeho slov aj ukážkou toho, ako asi vyzerala európska príroda pred mnohými stáročiami, alebo, ako by sa mohla vyvíjať vo vlastnej réžii bez výraznejších zásahov človeka.

Filmovanie pri –30 stupňov Celzia

Tvorcovia spomínaného dokumentu strávili v teréne približne 500 dní. Do prírody sa vydávali s jedlom a potrebnou technikou na päť až desať dní. Filmovali pri priaznivom počasí, ale aj v daždi či 30-stupňových teplotách pod bodom mrazu.

Vlčie hory
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM