Rôzne

Farmárske trhy i koreňová čistiareň: Projekty na Zemplíne dostali podporu až 235 000 USD!

Environmentálne projekty na Zemplíne, ktorých realizáciu zastrešovali tamojšie mimovládne organizácie, získali v uplynulých dňoch finančnú podporu vo výške 235 000 amerických dolárov.

Ilustračný obrázok k článku Farmárske trhy i koreňová čistiareň: Projekty na Zemplíne dostali podporu až 235 000 USD!
Zdroj: TASR

Dotáciu si prerozdelilo celkovo sedem projektov. Získali ju z Globálneho environmentálneho fondu (GEF) a Rozvojového programu Organizácie spojených národov (UNDP) v rámci Programu Komunitný rozvoj a zdieľanie skúseností pre Satoyama iniciatívu (COMDEKS). Ten je financovaný Japonským fondom biodiverzity.

Ochrana a rozvoj územia

„Satoyama v preklade znamená dedina a krajina. Cieľom miestnych obyvateľov, ktorí v nej žijú, je jej rozvoj, ale aj ochrana územia,“ informovala národná koordinátorka programu malých grantov GEF Klára Tóthová.

Práve z tohto konceptu vychádzali podľa jej slov podporené projekty COMDEKSU.

Prispeli k obnove prírodných biotopov a podporili miestny rozvoj i odolnosť územia voči klimatickým zmenám v jednej z najznevýhod­nenejších vidieckych oblastí Slovenska, ktorá je situovaná v povodí riek Laborec a Uh.“

Vysadenie lesov aj oživenie včelárstva

Obsahom podporených projektov, ktoré získali v priemere 34 000 USD, bola výsadba lesov na Dolnom Zemplíne, vybudovanie koreňovej čistiarne odpadových vôd v Sennom, realizácia farmárskych trhov v obci Zalužice, starostlivosť o vtáčie územie pri Sennom pomocou chovu hovädzieho dobytka, návrat hydiny na rybníky v Sennom a Iňačovciach, ako aj oživenie včelárstva a chovu hospodárskych zvierat v Sennom a Čečehove.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM