Správy

Ešte ste si nepožičali elektronické knihy? Knižnice v kraji ich teraz ponúkajú zadarmo

Knižnice v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) zavádzajú počas pandémie novinku. Knihy na čítanie si vyberiete z pohodlia domova.

Ilustračný obrázok k článku Ešte ste si nepožičali elektronické knihy? Knižnice v kraji ich teraz ponúkajú zadarmo
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovský samosprávny kraj (PSK) zaviedol vo svojich regionálnych knižniciach novú službu – požičiavanie elektronickej literatúry. E-knihy si môžu čitatelia požičať počas pandémie zadarmo. O novinke informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Iniciatíva sprístupniť požičiavanie elektronickej literatúry vznikla podľa jej slov ešte minulý rok. Po testovacej prevádzke je v týchto dňoch už naplno k dispozícii čitateľom ôsmich knižníc v pôsobnosti PSK – v Prešove, Poprade, Levoči, Svidníku, Bardejove, Vranove nad Topľou, Humennom a v Starej Ľubovni.

Online požičovňa

„Som rád, že sa nám službu podarilo zrealizovať, už teraz registrujeme veľký záujem. Čitatelia si jednoducho môžu požičiavať knihy online, čo je veľkou výhodou najmä v tejto komplikovanej ‚covidovej‘ dobe, keď nemusia fyzicky knižnicu navštíviť a všetko funguje v online priestore. Verím, že poteší aj to, že počas pandémie ponúkame elektronické knihy zdarma,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Platforma sprístupňuje užívateľom knižníc takmer 10-tisíc titulov. Čitatelia si môžu požičať na mesiac maximálne tri e-knihy, ktoré po dosiahnutí časového limitu z ich účtu zmiznú. Postup, ako získať elektronické tituly do mobilu, tabletu alebo čítačky, majú knižnice uvedené na svojich webových portáloch. Návod, ako si požičať e-knihy z humenskej knižnice nájdete TU.

Nový systém

Pred spustením tejto služby bolo potrebné prejsť na nový informačný systém, ktorý by napĺňal požiadavky čitateľov, pracovníkov knižníc a umožňoval online výpožičky. Krajské knižnice si museli zakúpiť novú výpočtovú techniku a zrealizovať konverziu dát z predchádzajúceho systému do nového.

„Na tento účel sme z rozpočtu kraja poskytli financie vo výške viac ako 142-tisíc eur a ako sa ukazuje, sú to dobre vynaložené finančné prostriedky. Ak chceme mať moderné kultúrne inštitúcie, je potrebné postupne sa približovať vzoru knižníc v zahraničí a maximálne vychádzať v ústrety našim čitateľom,“ doplnil Majerský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM