Správy

Elvis, Chaplin aj Věra Bílá majú čosi spoločné: Prezradí to novinka prešovskej župy, FOTO

Autorom obrazov je rómsky výtvarník Jozef Fečo z Kračúnoviec, ktorý prvých trinásť namaľoval pop-artovým štýlom na stavebný sadrokartón.

Ilustračný obrázok k článku Elvis, Chaplin aj Věra Bílá majú čosi spoločné: Prezradí to novinka prešovskej župy, FOTO
4
Galéria

Výstavu „Neznáme farby osobností“ môžu vidieť záujemcovia v kultúrnych organizáciách Prešovského samosprávneho kraja (PSK) počas celého roka. Organizátorom expozície je krajská samospráva a Štátna vedecká knižnica v Prešove. Redakciu Dnes 24 o tom informovala Lea Heilová Oddelenie komunikácie a propagácie.

100. výročie Lackovej

Ide o putovnú výstavu o rómskych osobnostiach v PSK, vidieť ju môžeme do konca roka 2021.

Celkovo 23 veľkoformátových obrazov so svetovými osobnosťami rómskeho pôvodu poputuje po kultúrnych organizáciách Prešovského samosprávneho kraja. Medzi nimi nechýba ani rómska spisovateľka Elena Lacková, ktorej sté výročie narodenia si tento rok pripomíname.

Pop-art štýl

Prvých trinásť obrazov vzniklo ešte v roku 2015, ďalších desať portrétov koncom roka 2020. Cieľom expozície je širokej verejnosti, ale aj rómskej minorite priblížiť osobnosti, ktoré sa preslávili vo svojej profesii, no o ktorých sa zároveň nevie, že mali rómsky pôvod. Tiež poukázať na to, že aj Rómovia tvoria významné hodnoty v kultúrnospo­ločenskom živote.

Autorom obrazov je rómsky výtvarník Jozef Fečo z Kračúnoviec, ktorý prvých trinásť obrazov namaľoval pop-artovým štýlom na stavebný sadrokartón. A to ešte v roku 2015 v rámci projektu Živé knihy.

Svetové osobnosti

„Nápad maľovať na sadrokartón vznikol ešte za mojich mládí, keďže plátno bolo drahé a sadrokartón lacný. Veľmi dobre to zdržalo, dobre to schlo, dalo sa to veľmi rýchlo namaľovať, takže som si povedal, prečo nie,“ opísal nápad 27-ročný umelec.

Putovná výstava týchto originálnych obrazov odštartovala v kultúrnych organizáciách PSK v marci tohto roku, a to konkrétne v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou.

Výstava pozostávala z kópií trinástich veľkoformátových obrazov, na ktorých sú zobrazené portréty svetových osobností rómskeho pôvodu. Pri príležitosti Dňa Rómov (8. apríl) sa presunula na Úrad PSK. Vystavované sú tu kópie obrazov na pogumovanom plátne.

127-tisíc Rómov

„Pre nás je veľmi dôležité, aby sme tento 50. Deň Rómov vyzdvihli a dali do povedomia ľudí na Slovensku. Na území Prešovského kraja totiž žije asi 127-tisíc Rómov. Považujeme za veľmi dôležité šíriť osvetu o rómskych osobnostiach, a to rovnako medzi majoritou, aj rómskou minoritou. Verím, že aj táto výstava prispeje k búraniu predsudkov verejnosti voči Rómom a naopak, motivuje rómske talenty na sebe ešte viac pracovať a rozvíjať sa,“ uviedol na výstave predseda PSK Milan Majerský a dodal, že ďalších desať obrazov je aktuálne v Ľubovnianskom v osvetovom stredisku v Starej Ľubovni.

V máji by mohli obrazy vidieť záujemcovia v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove, ale aj Krajskej knižnici P.O. Hviezdoslava v Prešove a Podduklianskom osvetovom stredisku.

Kam poputuje výstava

V júni sa výstava presunie do Podtatranského osvetového strediska v Poprade a Hornošarišského osvetového strediska v Bardejove.

V prvej polovici júla ju budú môcť vidieť návštevníci Hvezdárne a planetária v Prešove, v druhej polovici sa presunie do Krajského múzea v Prešove. V auguste bude výstava k vzhliadnutiu vo Vihorlatskom múzeu v Humennom a Vihorlatskej knižnici v Humennom.

Odtiaľ by sa mala výstava premiestniť v septembri do Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou a Šarišského múzea v Bardejove.

Elvis, Chaplin aj Cibuľa

V októbri je naplánovaná expozícia spomínaných diel v Podtatranskom múzeu v Poprade a Podduklianskej knižnici vo Svidníku. V novembri by ju mali mať možnosť ešte vidieť záujemcovia v Ľubovnianskej knižnici v Starej Ľubovni a v decembri v Podtatranskej knižnici v Poprade.

„Osobností s rómskych pôvodom je strašne veľa, my sme sa pri prvej sérii snažili vybrať také, ktoré sú známe hlavne v majoritnej spoločnosti, ale aj tej rómskej. Pri všetkých týchto osobnostiach sme zistili, že buď matka, otec alebo niekto iný z rodiny bol rómskej národnosti. Cieľom výstavy je, aby spoločnosť premýšľala o tom, ako vníma Rómov, a že Róm môže byť niekto, o ktorom si to nemyslíme, no pre spoločnosť niečo znamená,“ vysvetlil Roman Čonka zo Štátnej vedeckej knižnice v Prešove.

Na obrazoch sú vyobrazené svetové osobnosti, ako Rosa Taikon, Elena Lacková, Esma Redžepova, Joaquin Cortes, Django Reinhardt, Elvis Presley, Freddie Prinze Chico, Charles Chaplin, Juscelino Kubitschek, Michael Caine, Rita Hayworth, Tony Gatlif a Yul Brynner, Ján Cibuľa, Ján Berky-Mrenica, Rinaldo Oláh, Dezider Banga, Margita Reiznerová, Johann Wilhelm „Rukeli“ Trollmann, Věra Bílá, Tera Fabianová, Cinka Panna a Katarina Taikon.

Vac záberov nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Obrazom: PSK predstavil putovnú výstavu rómskych osobností
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM