Správy

Drogy v Prešovskom kraji: Vo východných okresoch sú problémom lacné psychoaktívne látky

Podľa sociálnej poradkyne v 90-rokoch, keď na Slovensko drogy prichádzali, bol v každom kraji koordinátor. Neskôr tieto miesta zanikli.

Ilustračný obrázok k článku Drogy v Prešovskom kraji: Vo východných okresoch sú problémom lacné psychoaktívne látky
Zdroj: TASR

Upozorňuje na to prešovská nezisková organizácia Trojlístok, ktorá poskytuje pomoc ľuďom so závislosťami. Vyriešiť by to podľa nich mohol krajský koordinátor, ktorý by mal na starosti jednotlivé aktivity, a mal by tiež presné štatistiky. Rezort školstva o návrhu a zmenách na úrovni krajských koordinátorov prevencie uvažuje.

Problémy na východe

„V minulosti na Slovensku prevládali problémy s užívaním alkoholu. V súčasnosti je to stále droga číslo jedna. Na východnom Slovensku sa však veľmi výrazne rozšírili aj iné psychoaktívne látky, ktoré majú rovnako devastačný účinok. Ide napríklad o amfetamíny, kanabis, hereoín a kokaín. V súčasnosti je problémom aj užívanie viacerých psychoaktívnych látok naraz,“ uviedla riaditeľka neziskovej organizácie Trojlístok Denisa Šoltésová.

Východnejšie okresy kraja, ktoré sú podľa nej izolovanejšie a chudobnejšie, majú problém s lacnejšími psychoaktívnymi látkami. V Prešove sú to zase drahšie drogy.

„Máme množstvo klientov, ktorí sú napríklad z blízkeho mesta Sabinov, ale máme aj pomerne často sa opakujúcich klientov zo Svidníka či Bardejova,“ vysvetlila Šoltésová s tým, že v minulom roku poskytli pomoc 309 klientom.

Koordinátori najprv boli

Sociálna poradkyňa neziskovej organizácie Trojlístok Gabriela Šostáková tvrdí, že v 90-rokoch, keď na Slovensko drogy prichádzali, bol v každom kraji koordinátor. Neskôr tieto miesta zanikli.

„V Bratislave na magistráte zriadili v súčasnosti pozíciu koordinátora pre drogové veci. Máme vedomosť, v ktorých obciach a mestách kraja sa problém s drogami vyskytuje, čo sa týka našej klientely. Nikto nevie, koľko je tu napríklad dílerov, závislých a podobne. Ide o to, aby to niekto koordinoval, pracoval s číslami, ktoré PSK zisťoval keď spracovával Koncepciu rozvoja sociálnych služieb na roky 2020–2025, a oslovil všetky obce a mestá v rámci kraja,“ povedala Šostáková s tým, že rovnako by riadil rôzne osvetové a preventívne aktivity.

PSK o tom neuvažuje

„Problematika drogovo závislých je zo strany vyššieho územného celku podporovaná financovaním špecializovaného poradenstva a pozície špecializovaného poradcu u poskytovateľov, ktorých pracovnou náplňou je koordinovať aktivity v mieste poskytovania a okolí. Úrad PSK neuvažuje o zriadení pozície koordinátora, pretože problematika drogových závislostí je v kompetencii štátu a ide o nadrezortnú kompetenciu,“ uviedla Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Ministerstvo školstva uvažuje o návrhu a zmenách na úrovni krajských koordinátorov prevencie. Mali by usmerňovať školy a najmä školských koordinátorov prevencie, buď metodickým usmerňovaním na úrovni okresného úradu v sídle kraja alebo prostredníctvom Centier pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie.

„Uvedená téma však bude ešte predmetom širšej odbornej diskusie za účasti všetkých aktérov v školstve, ktorí sa podieľajú na prevencii a riešení sociálno-patologických javov a rizikového správania,“ uviedli z tlačového oddelenia rezortu školstva.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM