Rôzne

Dôvod navyše, prečo sa práve teraz oplatí vyraziť na Morské oko: Veď sledujte tie FOTO

Morské oko a jeho okolie majú svoje čaro v každom ročnom období. Prinášame vám však dôvod navyše, prečo sa tam oplatí vyraziť práve v tomto čase...

Ilustračný obrázok k článku Dôvod navyše, prečo sa práve teraz oplatí vyraziť na Morské oko: Veď sledujte tie FOTO
12
Galéria
Zdroj: TASR

Začala totiž kvitnúť telekia ozdobná (telekia speciosa), ktorá je jedným zo symbolov Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat a nachádza sa aj v jej znaku. A najčastejšie ju môžu vidieť práve návštevníci Morského oka. V jeho okolí má táto rastlina ideálne podmienky, keďže sa jej najviac darí na vlhkých a presvetlených miestach.

Názov po grófovi

„Pred pár rokmi patrila astrovitá kvetina medzi chránené rastliny. Keďže sa jej darí, dostala sa mimo ohrozenia. Kvitnúť bude asi do polovice augusta,“ vysvetlila zoologička Zuzana Argalášová zo Správy CHKO Vihorlat s tým, že v niektorých častiach sveta je považovaná za inváznu rastlinu. Ako ďalej uviedla, rodový latinský názov je vraj odvodený od mena maďarského grófa Telekiho. "Navrhol ho nemecký botanik ako poďakovanie grófovi za to, že mu sponzoroval jeho botanické výskumy,“ doplnila.

Pozoruhodná lokalita

Národná prírodná rezervácia Morské oko sa nachádza v nadmorskej výške 619 metrov. Rozprestiera sa na ploche vyše 13 hektárov. Jazero vzniklo mohutným zosuvom východného svahu Motrogonu a Jedlinky, ktorý zahatal dolinu potoka Okna.

Ide o najväčšie jazero tohto pohoria a zároveň je to najväčšie zahradené sopečné jazero na Slovensku s rozlohou 13 ha. Má veľmi členité pobrežie a krištáľovo čistú vodu. Západný a severný breh je pokrytý pieskom a má mierny sklon. Východná časť je strmá a kamenitá. Okolo jazera vedie turistický chodník.

Titulné foto: ilustračné

Po ich zhliadnutí budete vedieť KAM: Zábery odhaľujúce krásu Morského oka
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM