Rôzne

Dominanta mesta na pretrase: Máme v Humennom kaštieľ či zámok?!

Oficiálne sa v Humennom nachádza kaštieľ, no podľa vedúcej odboru kultúry Úradu PSK sa niekde stala chyba a dominante mesta parí honosnejšie označenie - zámok.

Ilustračný obrázok k článku Dominanta mesta na pretrase: Máme v Humennom kaštieľ či zámok?!
Zdroj: Dnes24.sk

Renesančný kaštieľ v Humennom, ktorý je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou (NKP) a sídlom Vihorlatského múzea, je podľa vedúcej odboru kultúry Úradu Prešovského samosprávneho kraja Veroniky Fitzekovej dlhé desaťročia neprávom nazývaný ako kaštieľ.

Chcú presadiť označenie zámok

„Nevieme, kde sa stala chyba, alebo kedy sa to začalo,“ uviedla s tým, že tento historický objekt má všetky parametre zámku a bol tak aj stavaný. „Mali by sme ho správne nazývať zámkom a budeme to tak aj pravdepodobne robiť, lebo na území celého Prešovského kraja máme jeden jediný, takže sme naň patrične hrdí,“ doplnila.

Ošetriť by to chceli aj administratívne. „Postupne sa budeme snažiť toto označenie presadiť hlavne u obyvateľov,“ skonštatovala. Pôvodné pomenovanie má totiž verejnosť už zaužívané. „Budeme potrebovať, aby si ľudia zvykli na novú terminológiu a na to, že tu majú takú jedinečnú pamiatku,“ uviedla s tým, že to chce čas. „Je to prekrásna stavba a záleží nám na tom, aby vyzerala tak, ako má,“ doplnila s tým, že sa budú snažiť dokončiť začatú rekonštrukciu.

Oficiálne je to zatiaľ stále kaštieľ

Ako uviedol Dominik Sabol z Krajského pamiatkového úradu v Prešove, oficiálne je tento objekt v Humennom evidovaný ako kaštieľ. „Typologicky u nás termín zámok nemáme, je prevzatý z českej terminológie, mal by označovať rozsiahlejšie, významnejšie, honosnejšie a umelecky cennejšie sídlo vyššej šľachty, teda objekt väčší a zdobenejší ako bežný kaštieľ, ale už nie tak výrazne opevnený ako typické hrady u nás,“ vysvetlil.

Zámok je na Slovensku podľa jeho slov skôr lingvistický ekvivalent pre honosnejší kaštieľ, užívaný hlavne pre romanticky upravené hrady, ako je napr. Bojnický zámok. „Definitívne sa tento termín konkrétne pre Humenné spresní v rámci aktualizácie tejto NKP, čo bude v najbližších mesiacoch,“ doplnil.

Myslíte, že sa medzi obyvateľmi uchytí nové označenie - zámok?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM