Rôzne

Domaša sa dočká svojej výletnej lode: Je v Prahe a čaká ju plavba cez sedem štátov!

Výletná loď, ktorá má plávať po Domaši, sa v Prahe pripravuje na dlhú trasu. Vyraziť z hlavného mesta Českej republiky plánuje už o niekoľko dní.

Ilustračný obrázok k článku Domaša sa dočká svojej výletnej lode: Je v Prahe a čaká ju plavba cez sedem štátov!
Zdroj: TASR

A to konkrétne 16. mája. Informoval o tom Radovan Kapraľ, starosta obce Kvakovce vo Vranovskom okrese, ktorá má loď prevádzkovať.

Cez sedem štátov

Deň pred samotným vyplávaním lode (15. mája) sa podľa jeho ďalších slov uskutoční slávnostné požehnanie plavby pražským arcibiskupom kardinálom Dominikom Dukom v rámci Svätojánskych slávností Navalis. „Plavba bude dlhá 2800 kilometrov po riekach a kanáloch, cez sedem štátov Európy, cez stovky miest a obcí. Loď pripláva do prístavu v obci Ladmovce (okres Trebišov, pozn. red.), kde bude prevezená po ceste približne 90 kilometrov až na Domašu,“ priblížil Kapraľ.

Plavba by podľa jeho ďalších slov mala trvať okolo 30 dní v závislosti od podmienok, ktoré sa môžu vyskytnúť na trase. „Budeme musieť zdolať viac ako 50 priehrad, na viacerých riekach musia byť kapitáni so špeciálnymi papiermi. Na niektorých úsekoch je hladina vody v riekach nízka, preto nevieme, čo život a plavba prinesú,“ vysvetlil.

Vznikne aj film

Spomenul, že dĺžku presunu po suchu predpokladajú na jeden deň. „Loď z rieky na prevozný podvozok preloží špeciálny žeriav s nosnosťou 780 ton, ktorý príde na miesto vykládky na troch kamiónoch,“ priblížil s tým, že na Slovensku sa žeriav s takouto nosnosťou nenachádza. Táto približne mesačná púť bude zaznamenaná aj prostredníctvom dokumentárneho filmu, ktorý bude mať premiéru na jeseň 2019. „Nový názov lode vzíde z ankety,“ poznamenal starosta.

V roku 2017 oslávila Domaša polstoročie a my sme vám v tejto súvislosti priniesli zaujímavú archívnu fotogalériu. Videli ste ju? Ponorte sa do zaujímavých záberov z jej života…

Veľká FOTOGALÉRIA: Domaša oslavuje polstoročie, pamätáte si ju ešte aj takto?
23
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM