Rôzne

Dočkal sa významnej pocty: Humenčan Peter Franko získal prestížne ocenenie!

Založil na Základnej umeleckej škole (ZUŠ) v Humennom organové oddelenie. Lásku k tejto hudbe vštepuje žiakom už 37 rokov. Jeho práca neostala bez povšimnutia a Peter Franko získal prestížne ocenenie.

Ilustračný obrázok k článku Dočkal sa významnej pocty: Humenčan Peter Franko získal prestížne ocenenie!
Zdroj: TASR

Traja slovenskí organisti a pedagógovia – Peter Franko, Marta Gáborová a Monika Melcová si v pondelok prevzali Cenu Sebastian za roky 2014–2015. Toto ocenenie udeľuje Ars ante portas, o.z., za mimoriadny prínos k odkazu diela J. S. Bacha pre súčasníkov. Prvýkrát Cenu Sebastian udelili za roky 2005–2007. Slávnostné odovzdanie ocenení laureátom sa uskutočnilo v Malom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v Bratislave.

Ocenený Peter Franko, pedagóg organovej hry na Základnej umeleckej škole (ZUŠ) Humenné, po absolvovaní štúdia na košickom konzervatóriu v roku 1980 (prof. I. Sokol a K. Rečlo), založil na ZUŠ v Humennom organové oddelenie, kde už 37. rok vštepuje žiakom lásku k organovej hudbe. Vďaka snahe P. Franka a podpore všetkých doterajších dekanov humenskej farnosti žiaci ZUŠ so svojím pedagógom po čase získali možnosť hrať na píšťalovom organe v kostole a verejne vystupovať na koncertoch. Hrajú aj počas bohoslužieb, na sobášoch a pri iných príležitostiach a získali dobrú rutinu v hre na organe.

„Za túto trpezlivú a náročnú pedagogickú prácu si dlhoročný učiteľ zaslúžil Cenu Sebastian. Mnohí úspešní hudobní umelci prešli rukami nespomínaných pedagógov ZUŠ v menších či väčších mestách, kde získali dobré základy pre ďalšie štúdium na konzervatóriách a vysokých školách,“ vyzdvihol predseda Ars ante portas Ján Juráš.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM